Het forum

U bent hier

Je kunt niet meer actief deelnemen aan dit onderwerp op het forum. Babybrabbel is namelijk vernieuwd! Je kunt hier op het vernieuwde Babybrabbel meepraten over dit onderwerp.
afbeelding van Anoniem
mamavanmathijs (niet gecontroleerd)

Hi lieve meiden,

ik ben inmiddels bijna 16 weken zwanger van mijn 2e kindje. Bij de 1e is de borstvoeding helemaal mislukt. Ik ben toen ingeleid bij 42 weken, na 30 uur uiteindelijk een keizersnee gehad. Aanleggen kon niet want ik moest eerst bijkomen. Na een paar uur aangelegd maar hij dronk vanaf het begin niet goed. Na 2 dgn zeiden ze in het zkhs: je hebt gewoon geen melk. Toen toch een kolf geprobeerd maar er kwam amper melk uit. Na 6 dgn ziekenhuis kwam er een verpleegkundige die er wel verstand van had en die zei dat de kolf op de verkeerde stand stond. Toen hij op de goede stand werd gezet waren mijn tepels al paars en aan het bloeden. Toch nog doorgezet en op dag 10 had ik stuwing en een borstontsteking. Het zat niet mee...... uiteindelijk liep het na dik 2 weken een beetje (wel nog iedere keer bijvoeden na het kolven) en toen lag mijn zoontje met ondertemperatuur en blauw in bedje. Waarschijnlijk toch door te weinig voeding. Toen was ik er klaar mee en ben ik er mee gestopt. Ik wilde het beste voor mijn kindje en dat was blijkaar niet mijn melk. we waren ten einde raad.

Maar: nu ben ik dus weer zwanger en zou ik zooo graag bij dit kindje lange tijd borstvoeding willen geven. Bij mijn zoontje zat alles tegen en hebben we geen goede begeleiding gehad. Maar zou het deze keer wel kunnen lukken of ben ik er niet voor gemaakt???

Zijn er meer meiden die zoiets hebben meegemaakt?

En hoe kan ik mijn borsten nu al voorbereiden of mezelf voorbereiden? bestaat er een mogelijkheid om vanaf het eerste uur een lactatiekundige particulier in te schakelen die meekijkt? ik heb toen een hele week in het zkhs gelegen maar de lactatiekundige was natuurlijk heel de week op vakantie. En nu ben ik weer in de vakantieperiode uitgerekend dus ik zie de bui al hangen!!!

Tips zijn heeeel welkom!

Alvast heel erg bedankt!

Liefs, mama van mathijs

afbeelding van maracuja
maracuja (niet gecontroleerd)

heyey, ik heb bij mijn eerste het zelfde meegemaakt. Een keizersnee en toen vertelde de zusters mij in het ziekenhuis dat ik "niet genoeg melk zou hebben" nou echt waar hoor,...als ik toch had geweten wat ik nu weet? Dan was ik echt niet met flessen begonnen.

Maar goed, ik heb nu dus de 2de al 10 maanden aan de borst en het gaat geweldig als ik terugkijk weet ik zeker dat het mij bij de eerste ook gelukt zou zijn als ik niet zo ontmoedigd was geweest.

Als ik jou was zou ik zorgen dat er een goede kraamverzorgster bij je komt die je goed kan helpen en motiveren om door te gaan. Verder direct aan de bel trekken bij een lactatiekundige als je het gevoel hebt dat het niet meer gaat lukken.

Heb dus niet DE TIP voor je maar wilde je laten weten dat dit meerdere vrouwen zo is overkomen. Succes meissie, als je zo graag wilt doorzetten dan kun je het vast !!!!

afbeelding van martha
martha (niet gecontroleerd)

ter voorbereiding kun je een borstvoedingscursus volgen via VBN of LLL, (even googelen voor je eigen regio),
een lactatiekundige kun je inderdaad heel goed particulier (bijna iedere kraamzorginstelling heeft er een of googel op gecertificeerd ICBLC lactatiekundige) inschakelen, neem een telefoonnummer mee in je ziekenhuiskoffer.
maak ook een geboorteplan en zorg dat je partner op de hoogte is van jouw wensen, die kan dan voor je in de bres springen als je het zelf even niet meer weet door de hormonen.
heel veel succes, ik hoop echt dat het je nu wel lukt. en bedenk altijd: het is de natuur om borstvoeding te geven dus kans is zeer klein dat je het niet kan of niet genoeg hebt
succes

afbeelding van Linda mv Elise
Linda mv Elise (niet gecontroleerd)

tip 1 lees de site borstvoeding.com door. Hier staat echt veel VEEL informatie ( en dan weet je waar je moet zoeken als je iets weer wilt opzoeken)
voor in de kraamweek/ drukke baby tijd is het makkelijker om op dit, of het borstvoedingsforum.nl je vraag te stellen, dan komt het antwoord naar je toe ipv dat je veel moet nazoeken.

In het eerste uur na de bevalling hapt een baby zichzelf aan ( reflexmatig). Dat had je partner voor jou kunnen doen, de baby aanleggen terwijl jij nog niet bij kennis was.

neem nu alvast contact op met een lactatiekundige, maak kennis en gooi je verhaal eruit. maak een geboorte plan en zet er een hele stuk in over borstvoeden en aanleggen.

Voor meer gerichte tips: wordt het deze keer een geplande keizersnede ? vaginale bevalling? of is het nog onbekend ?

afbeelding van Mieper
Mieper
Lid sinds feb 2010
3 kinderen

Dat is balen day het de eerste keer zo gegaan is!

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je zelf weet wat je moet doen en je te wachten staat en dat je daarvoor niet te afhankelijk bent van zorgverleners. Volg een cursus/infobijeenkomst en lees erover op bijv. borstvoeding.com
En zorg dat je telefoonnummers van lactatiekundige en VBN of LLL bij de hand hebt. Shakel hulp in als je binnen 24 uur je kindje niet goed aan de borst hebt. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe eerder het goed komt.

Succes!

afbeelding van 1985
1985
Lid sinds dec 2005
3 kinderen

Tips staan er nu genoeg nu de ervaring. smiley

Bij mijn 2 oudste is door verkeerde begeleiding / adviezen de borstvoeding beide keren mislukt, bij alle 2 nog wel aan het kolven geweest en zo een combinatie van bv en fv kunnen geven tot bijna 3 maanden.
Bij de derde wilde ik echt dat het ging lukken, dus goed aangegeven bij vk en kraam, binnen 20min na de bevalling lag hij al aan, thuis samen met de kraam en de vk die de nazorg deed hard gewerkt om er voor te zorgen dat het goed ging.
Toen hij 12 dagen was kwam het cb,hij zat nog onder geboorte gewicht, maar dat was geen probleem. Kreeg wel het advies een week later even te komen wegen, braaf gedaan maar toen woog hij exact hetzelfde als de week er voor. Advies cb:ga er maar fv bij geven je hebt te weinig melk. Nou ik heb dat geweigerd, heb 2 keer gekolfd tussen de voedingen en hem dat extra gegeven dmv fingerfeeding en een week later was hij 240gr. gegroeid en weer een week later 280gr. Nu geef ik 7weken met plezier en ben nog lang niet van plan te stoppen. Ik laat me niet meer gek maken door cb.

Heel veel succes en zoals je leest het kan dus echt,ik heb veel steun hier gehad en veel info gezocht op de boven vernoemde sites.

afbeelding van jolandamv4
jolandamv4 (niet gecontroleerd)

Lees het boek borstvoeding van Stefan KLeintjes en Mary Broekhuizen van voor naar achter en laat de belangrijkste ook aan je partner lezen. Hou het boek onder handbereik in je kraamtijd. Als je dat boek hebt gelezen weet je meer over borstvoeding dan de gemiddelde verloskundige, kinderarts, cb arts. (de goede NIET te na gesproken.
Succes gewenst

afbeelding van mamavanmathijs
mamavanmathijs (niet gecontroleerd)

Bedankt voor alle tips en adviezen!
Dat boek van Jolanda zal ik zeker gaan lezen en ook de sites die jullie hebben genoemd!

Linda, mijn man kon de baby niet bij mij aanleggen omdat hij bij mij in de OK was en in de uitslaapkamer. Normaal is dat niet zo, maar mijn moeder heeft ons kindje de eerste 2 uur vastgehouden en mijn man was bij mij omdat ik het hele ziekenhuis bij elkaar gilde omdat de verdoving uitgewerkt was tijdens de keizersnee en ze mij dus 45 min. lang hebben moeten hechten zonder verdoving (bijspuiten hielp niet en alg.narcose kon niet meer) dus dat was geen ideale situatie... smiley

PFf ik hoop zo dat de bevalling nu wat meer gaat meevallen. Ik had er zo'n vertrouwen in en het viel zooo tegen. Ik ga het wel weer natuurlijk proberen maar of dat gaat lukken....

NOgmaals bedankt voor de tips en uiteraard zijn meer ervaringen welkom!!

Lfs mama van mathijs

afbeelding van Linda mv Elise
Linda mv Elise (niet gecontroleerd)

Yipes... De BV is dus niet het enige wat is mislukt in het ziekenhuis.

Ik vind het heel dapper van je dat je nu een tweede gaat krijgen.

afbeelding van mamavanmathijs
mamavanmathijs (niet gecontroleerd)

ja Linda, ik krijg ook steeds meer het idee van waar ben ik eigenlijk aan begonnen. Maar de wens is zooo groot. Maar bang ben ik zeker wel. De zw. verloopt ook al niet soepel want ik zit met niersteen koliekpijnen nu thuis smileypfff
Maar toch, wie weet gaat de bevalling en daarmee de bv dit keer heel makkelijk! ik blijf hoop houden. En zoniet, de vorige keer heb ik het ook overleefd en iedere keer als ik naar mijn kleine ventje kijk is hij het toch echt waard geweest! Maar die bv wil ik heeel graag nu lang kunnen doen. Ik had zo'n gevoel van falen de vorige keer. En geen normale bevaling en geen bv.... ik twijfelde heel erg aan mezelf als moeder. Nu niet meer hoor, ik kon er niets aan doen. maar het heeft wel een stempel op het eerste jaar gedrukt, zo jammer!

Lfs mama van mathijs

afbeelding van eline
eline (niet gecontroleerd)

ik heb 3 kinderen en heb bij de eerste een cursus gevolgd bij VBN. en bij alle drie een lactatiekundige thuis laten komen in de kraamweek. gewoon als puntjes op de i smiley (dit werd vergoed door de verzekering)

ook ik heb een keizersnede gehad, en ook hier werd de (1e) bv bijna volledig verpest door de lactatiekundige in het ziekenhuis.(verpleegkundige met een extra cursusje zo schat ik in....voor de meesten is dit zeker voldoende, en ze was ook erg lief en behupzaam, maar vergeleken met de lactatiekundigen buiten het ziekenhuis, was ze prut)
resutaat_:_ ik heb 7 weken lang mijn dochter moeten voeden dmv vingervoeden. ook de kraamverzorgsters die hier thuis zijn geweest denken heel veel over de bv te weten na een cursusje. nou, zonder de lactatiekundigen had ik het bij 2 van de 3 niet gered. bij nr 3 bleek het tongriempje te kort te zijn. dit terwijl de kraamverzorgster het zo raar vond dat ik een lactatiekundige liet komen, zij hielp me toch? en ze wist er echt veel van af hoor! zo zei ze. ik was gewoon onzeker. tja....ik was blij dat het nr 3 was, anders had ik zeer zeker flink getwijfeld door al die opmerkingen van haar. nu kon ik haar gewoon negeren!

mijn tip: zoek nu een lactatiekundige. ( een die aangesloten is) mss heeft ze ook wel voorlichtingsavonden. vooral heen gaan!! leg haar telefoonnummer bij de lijst belangrijke telefoonnummers, zodat je dat niet hoeft uit te zoeken als je net bevallen bent. en maak als je bevallen bent een afspraak voor dag 4 of 5 in de kraamweek. zo kan de kraamverzorgster meekijken. kloven heb je dan nog niet of nauwelijks. en de bv is dan meestal wel aardig op gang.
mocht je nu weer een keizersnede krijgen. maak dan een afspraak voor de dag nadat je thuisgekomen bent. zo heb je een hele goede start.
ik heb elke keer maar 1 afspraak nodig gehad en verder kreeg ik gratis nazorg via telefoon en e-mail.
mocht dit nu niet vergoed worden. het is het echt dubbel en dwars waard!!!

wat heb je trouwens een afschuwelijke ervaring gehad zeg! ik vind het ontzettend knap dat je nog een zwangerschap (en dus ook een bevalling) aandurft!

afbeelding van mamavanmathijs
mamavanmathijs (niet gecontroleerd)

Eline, wat een goede tips. Ik zal zeker op zoek gaan naar een lactatiekundige en al voor de bevalling met haar gaan praten!
Als ik dat na de 20 weken echo doe is dat vast vroeg genoeg denk ik of niet?
En dan laat ik haar ook meteen komen als we thuis zijn! mijn verzekring vergoed het trouwens ook tot 200 euro en zoniet, dat is het me zeker dubbel en dwars waard! zou zo fijn zijn als het deze keer goed gaat.

Tja en die bevalling.... ik ben er wel een beetje benauwd voor hoor... maar we hopen er maar het beste van.

Heb jij 3x een keizersnee gehad of ook een natuurlijke bevalling?

Lfs mama van mathijs

Login om te reageren