Je kunt niet meer actief deelnemen aan dit onderwerp op het forum. Babybrabbel is namelijk vernieuwd! Je kunt hier op het vernieuwde Babybrabbel meepraten over dit onderwerp.
afbeelding van tufftuff
tufftuff
Lid sinds apr 2012

mijn dochter is thuis wel zindelijk aan worden maar ze wilt op school nog steeds de zekerheid van haar luier hebben. ze wil op school niet naar de wc maar in haar luier plassen. poepen is gelukkig nooit een probleem geweest aangezien ze dat altijd op het potje deed voor ze met school begon.

ze wil zelf leren zonder luiers doen omdat ze straks naar zwemles wil. ze heeft zelf deze doelstelling gezet en daar werkt ze dageljks thuis voor. dus ik dacht mijn kind van 4,5 weet wat ze wil en neemt daar ook de stappen voor. dus dacht ik hierom hoeft ik me niet druk te maken.  FOUT !!! Op school maken ze zich er wel druk over, en wij moeten oneindige gesprekken voeren.

we zijn naar de huisarts geweest op verzoek van de school, en wat verassend, de huisarts heeft gezegd dat wij doen het juist heeel goed, verder dwingen of stressen gaat alleen averechts werken en de school moet eigenlijk hier buiten staan. 

Ze blijven hammeren op het feit dat ze eigenlijk al zindelijk had moeten zijn.

Ik wil graag dat mijn dochter gewoon op haar gemak zindelijk kan worden, vol zelfvertrouwen, thuis in haar vertrouwde omgeving, zonder alle schaamte van 20 natte broeken per dag op school.

De meeste kleintjes hebben dat heel vaak, ik ben overblijfkracht ,en zie dit dagelijks gebeuren, ze schamen zich dan en beginnen soms te huilen, dit wil ik niet voor mijn kind.

Extra werk is het ook niet voor de leerkracht, ze draagt haar luier, en daar heeft ze alleen af en toe een plas in, die ik zelf verschoon, ze willen namelijk ook niet met haar naar de wc lopen om te oefenen.

Dus wilklen zelf ook niet investeren in de vorderingen van haar zindelijk heid, wat ik overigens ook niet verwacht van de school.

Nu wil de school toestemming om de huisarts te spreken en te vragen of hij werkelijk dit gezegd heeft.

Dit is natuurlijk belachelijk. verder willen ze twee vervolg  gesprekken over de vorderingen, etc.

Zijn er meer mama's hier die tegen dit soort problemen aan lopen, en evt mensen die advies hebben?

Ik ben niet van plan om mijn dochter zonder luier naar school te sturen als ze dat niet wil, en ook niet haar dus elke keer met natte broeken te laten lopen, thuis gaat het eigenlijk de hele dag goed, in de nacht nog niet hoor, maar dat is niet erg.

 

 

 

afbeelding van Leerkracht moeder
Leerkracht moeder (niet gecontroleerd)

Het is erg gebruikelijk dat een school graag wil, dat een kind zindelijk is voordat het naar school gaat.

Op een heel aantal scholen mag je kind niet eens komen, als het niet zindelijk is.

Ik kan me ook voorstellen, dat als een kind zo laat zindelijk is ze willen meedenken met de ouders over het hoe en waarom en het wat nu. Dat komt wel drammerig over, maar helemaal vasthouden aan je eigen principes m.b.t. de zindelijkheid heeft ook nog niet echt geholpen, gezien haar leeftijd.

Dat kinderen op die leeftijd ongelukjes hebben is heel normaal en ook absoluut geen ramp. Mijn eigen kinderen hebben zich bij de enkele ongelukjes nooit geschaamd en hun vriendjes en vriendinnetjes ook niet. Dus om het nou zo beladen te maken... (Gewoon een extra setje kleren en doekjes in een tasje aan de kapstok).

Ik zou ook graag willen weten, als leerkracht of er medisch iets niet goed is. Voelt je dochter het niet goed? Is haar blaas erg klein? Dit kan je zeuren vinden, maar dit is ook een professionele houding. Je reactie als leerkracht wordt ook bepaald door de informatie die je hebt. Bv. Een kind wat gemakzuchtig is en daarom ongelukjes heeft, wordt anders benaderd, dan een kind wat ongelukjes heeft, omdat de prikkelverwerking niet goed is.

 

afbeelding van tamara1983
tamara1983 (niet gecontroleerd)

hoi

ik herken je verhaal helemaal, mijn zoontje is inmiddels bijna 9 en nu wel zindelijk sinds een halfjaar en sinds drie weken ook snachts. ik heb er op school heel wat problemen mee gehad, en volgens de huisarts hoefde hij nog niet zindelijk te zijn en puchen werkte al helemaal niet. nu heb ik ze dus wel de huisarts laten bellen en ze kregen de wind van voren en vanaf toen heb ik er niks meer over gehoord. achteraf was er een probleem mijn zoontje had een zeer kleine blaas en de prikelverwerking werkte ook nog niet. we hebben veel fychotherapie gehad en medicatie. het was een lange weg maar we zijn nu wel waar we willen zijn. ik wil je zeggen dat je het heel erg goed doet en laat je niet gek maken door school. mijn dochtertje heeft vaak ongelukjes als ze druk bezig is vergeet ze gewoon te gaan plassen ze is net 5 ik heb voor haar van die speciale onderbroekjes zodat ze droog blijft maar het niet opvalt kinderen kunnen erg hard zijn tegen elkaar ook in groep 1 en 2 dat heb ik bij mijn zoontje wel gezien. uiteindelijk voor hem die specialle onderbroekjes gehaalt nu gebruikt mijn dochtertje ze ik heb met gym dagen wel de meiden variant maar met andere dagen dragt ze die van haar broer omdat ze wel erg prijzig zijn. maar invergelijking met luiers uit eindelijk geokoper omdat je ze kan uitwassen.

afbeelding van ff zo
ff zo (niet gecontroleerd)

Ik heb een zoon van 5 die pas sinds kort (bijna) zindelijk is. Ik zou je dochter zonder luier naar school laten gaan als het thuis goed gaat. Als ze het daar kan, moet het op school ook lukken. En als het een keer is gaat jammer. Een luier naar school schaamde hij zich meer voor dan een keer een ongelukje, Mijn zoon vond het met 4,5 echt niet meer leuk om met luier naar school te gaan. Het kon toen alleen echt niet anders, want ook thuis ging het niet goed. Maar zodra het thuis goed ging, hebben wij hem gezegd dat hij het op school ook kon. We zijn 's ochtends nog een paar keer met hem mee geweest naar de wc en hem heel duidelijk gezegd dat hij groot was, het thuis heel goed deed en wij zeker weten dat hij het op school ook kan. Verder zal ik zeker met de juf in gesprek blijven, want je hebt elkaar wel nodig. Als ze eenmaal naar school gaan ben je er nl. niet meer de hele dag bij om je kind te helpen bij het zindelijk worden. De juf van mijn zoon heeft ook wel eens contact gehad met de KA of fysio en dit heeft alleen maar voor meer begrip gezorgd, dus prima.

afbeelding van ann78
ann78
Lid sinds apr 2012

Ik begrijp hier niks van eigenlijk. Hoe kan je je kind nou met een luier naar school sturen, het lijkt wel of ouders het tegenwoordig maar de normaalste zaak vinden en een zindelijkheidstraining teveel moeite vinden. Is er wel enig besef wat voor impact het kan hebben als een kind als enige nog een luier ommoet op school en wat dat voor invloed kan hebben op zijn verdere leven. Lijkt me toch dat de andere kinderen het kunnen zien bv met gym.

afbeelding van Nicole_mv_Tatum_en_Renske
Nicole_mv_Tatum...
Lid sinds sep 2008
2 kinderen

ann78 blijkbaar heb jij kinderen die makkelijk zindelijk zijn geworden, wees er maar blij om! Maar zo makkelijk is het niet bij elk kind. Mijn oudste dochter is in februari 4 jaar geworden. Ze is wel plaszindelijk, alhoewel ze nog wel regelmatig kleine ongelukjes heeft, maar poepzindelijk is ze nog lang niet. Ze wil absoluut niet op de wc poepen. Ze poept altijd in de luier en zelfs hier vraagt ze meestal te laat om zodat ze altijd al veegjes in haar onderbroekjes heeft. Ze heeft last van verstoppingen gehad en een tijd aan de medicijnen gezeten. Op dit moment zit ze helaas weer verstopt en weer aan de medicijnen. Dit bevordert het zindelijk worden niet bepaald. De poeppoli hebben we geprobeerd, heel lang verhaal, maar dit heeft dus totaal niet gewerkt bij Tatum. We zijn nu weer terug bij af en gaan weer terug naar de kinderarts. Op school weten ze er gelukkig vanaf en maken er geen probleem van. Ze zeiden er wel bij als het geen medisch probleem was dat Tatum niet naar school had mogen komen. Nu mag ze om een luier vragen zodra ze moet poepen. Maar op school doet ze dit dus niet, ze wil en durft dit niet te vragen, ze schaamt zich er toch wel voor. Dus houdt ze het op totdat ze thuis is maar meestal zit haar broekje dan al vol. Tja wat kun je hier aan doen? Weinig, want ze moet het zelf doen, je kunt het niet afdwingen.

TO wat ik wel zou doen is haar geen luier meer omdoen maar een luierbroekje, zodat ze toch naar de wc kan gaan als ze dit wil. Je kunt het zeker niet afdwingen. De school heeft makkelijk praten met dat ze allang zindelijk had moeten zijn. Als een kind niet wil dan heb je niks meer te moeten, dan kun je alleen maar afwachten totdat ze wel wil. En misschien kun je haar op de woensdag omdat dit toch een halve dag is, wel eens een onderbroekje aandoen, wel luierbroekjes meegeven in haar tas en schone kleren en dan eens kijken hoe dat gaat. En zometeen is het vakantie en dan zou ik toch proberen om eens flink met haar te gaan oefenen en prijs haar de hemel in als ze een plas op de wc doet. Succes! Ik weet hoe moeilijk het is en dat er van buitenaf erg weinig begrip voor is, ik weet er alles van! Krijg ook vaak te horen, is ze nu nog steeds niet zindelijk? Nee dat is ze niet, kan er zelf soms ook kwaad om worden als me weer die vraag gesteld wordt. Alsof we haar extra niet zindelijk laten worden! Gelukkig kan het ook makkelijk, want de jongste van bijna 3 jaar is sinds een paar weken dag en nacht zindelijk, zowel plas en poep en daar hebben we niks voor hoeven te doen. Dat is echt een verademing als je zoveel slapeloze nachten hebt omtrent de oudste!

afbeelding van ann78
ann78
Lid sinds apr 2012

Hoi

 

Ongelukjes vind ik heel gewoon en die horen erbij die had mijn broertje vroeger ook heel vaak. Vind het alleen vreemd dat sommigen ouders hun kind met een luier naar school sturen. Zo heeft het kind het toch niet door als hij in zijn broek plast en is nooit anders gewend. Volgens mij kan je dan beter gewoon die luier uitdoen en wat vaker de ongelukkjes verschonen.

Wij hebben ook vrienden die hun kinderen als ze bv een dagje weg gingen of naar de stad hun jongste gewoon een luier omdeden omdat ze dan het "gezeur" van snel naar een wc zoeken moesten niet hadden. Dat bedoel ik meer met een kind weer snel even een luier omdoen uit gemakzucht.

Verder begrijp ik heel erg goed als je ook bij de huisarts loopt om dit probleem dat het een ander verhaal is. Mischien moeten de fabrikanten weer terug naar de oude luiers waar je wel nattigheid voelde en zo niet meer prettig zat.

 

 

afbeelding van Patricia2280
Patricia2280
Lid sinds sep 2011
2 kinderen

Ik heb niet alle reacties gelezen maar als ik het zo lees zijn jullie thuis al heel goed bezig. Ik weet niet of het kan hoor, ik ben zelf de hele dag thuis met de kleine, maar kan je je dochter niet nog even thuis houden tot ze beter zindelijk is buitenshuis? Ik weet jullie situatie natuurlijk niet maar is dat geen optie? Ze zijn met 5 jaar pas leerplichtig he en misschien als ook de spanning van het naar school toe gaan er even niet is dat ze dan thuis als een speer vooruit gaat met zindelijk worden en dan kan ze daarna met een gerust hart naar school zonder luier.

afbeelding van pipi3333333
pipi3333333 (niet gecontroleerd)

wat is de reden dat je dochter nog niet zindelik is, is er medisch iets aan de hand? Zo niet dan vind ik 4.5 echt wel heel erg laat en kan ik me voorstellen dat de school van mening is dat je "pampert". Kijk niet alle kinderen hoeven met 2 jaar zindelijk te zijn, maar zoals jij het opschrijft krijg ik er persoonlijk een beetje jeuk van. Kom op als ze ergens anders gaat spelen (ja die leeftijd heeft ze) dan verwacht je toch niet dat die ouders dat verschonen en idd ongelukjes horen erbij. Ik zou er werkelijk geen probleem mee hebben om een vriendje of vriendinnetje te verschonen die medisch iets heeft op die leeftijd waardoor zindelijkheid er nog niet is, en ook ik heb wel eens vriendjes met een ongelukje gehad, geen probleem, maar een kind dat niet zindelijk is omdat ouders in mijn ogen wel wat minder mogen pamperen zou ik echt niet willen verschonen.... en dan het voorstel om je kind tot het vijfde jaar maar thuis te houden, vind ik ook erg vreemd, we houden kinderen tegenwoordig wel heel erg klein en babyachtig.

 

afbeelding van Mon
Mon

Persoonlijk snap ik ook niet dat het zo lang moet duren (als er geen medische reden is!) voordat je met zindelijkheid bent begonnen.

Wij hebben er ook echt geen drama van gemaakt, maar toen ze 3 werd en nog geen aanstalten maakte, zijn we wel begonnen met proberen. In het weekend een dag zonder luier; toen zagen we vrijwel meteen dat ze het echt nog niet kon/doorhad.

Na een paar maanden hebben we het weer geprobeerd zo'n dagje en hoewel het iets beter ging, zagen we dat het (weer) niet goed ging. Ze voelde het niet. Klaar; niet moeilijk over gedaan. Nog even niet dus.

Toen werd ze 3.5 en hebben we haar verteld dat het knap zou zijn als ze zonder luier zou kunnen, dat ze dan een grote stoel zou krijgen in de auto en dat ze met luier aan niet naar school zou kunnen. Niet op een dreigende manier, maar meer informatief; het is gewoon zo. Uiteindelijk heeft ze zo ineens eind maart besloten dat ze dan maar echt een grote meid moet zijn en wilde ze zelf de luier niet meer aan. Ze wilde meteen ook snachts niet meer, maar daar hebben we afspraken over gemaakt (5 nachten achter elkaar droog).

Binnen een week klaar; maandags werd ze meegegeven zonder luier (kdv), de dag erna ging het 2x mis, de donderdag erna ging het op t kdv 1x mis, dat weekend erop was het thuis klaar en ook op t kdv is het nu klaar en heeft ze afgelopen week haar plasdiploma meegekregen!

 

Ook de oudste hebben we niet echt 'getraind' maar dus ook gestimuleerd. Voor dagjes weg nemen we een luier mee in de tas; als ze ineens moet waar het niet kan dan doen we de luier even om, kan ze plassen en dan gaat ie weer uit en weg. Dan ben je ook klaar...

 

Nogmaals; als er medische redenen zijn; daar moet een oplossing voor kunnen worden bedacht door ouders en school, maar als er geen medische reden is, snap ik best dat school zo reageert...

afbeelding van susan999
susan999 (niet gecontroleerd)

nou persoonlijk krijg ik ook jeuk van sommige reacties: als er geen medische reden is dan kan en mag het dus niet. Er is ook nog zoiets als psychische druk. . Ze wil de zekerheid van een luier, dat kan toch ook, je weet soms neit wat er in die koppies omgaat. De voorbeelden van ik deed het zo en zo,  nou prima als het in jouw geval werkt maar het kan ook wel eens anders. MAar ik ben er van overtuigd dat jullie ook nog wel wat op je bordje krijgen. Dan bekijk je dingen van een heel andere kant.

 

 

afbeelding van susan999
susan999 (niet gecontroleerd)

het is net zoals een zieke collega, als je ziet dat hij een gebroken  been heeft dan mag hij thuis blijven maar hohoho als er eens niet iets te zien is, dan krijg je toch een commentaar en dan vooral van mensen die zelf nooit iets hebben (maar later dan zelf ook wat meemaken en het dan pas snappen)

 

ik wens de to in ieder geval veel sterkte en laat je neit gek maken door al die meningen want dan wordt de druk bij jou en je kind nog groter

afbeelding van ann78
ann78
Lid sinds apr 2012

Wat is de zekerheid van de luier dan? het lijkt me als een kind 4,5 is en de school begint te "zeuren" het echt wel tijd wordt om serieus met de zindelijkheidtraining te beginnen. Om dan te zeggen dat je er geen druk op wil zetten en dat je bang bent dat het kind zich bij elk ongelukje gaat schamen vind ik apart. Dit heb je al tot 4,5 jaar geprobeert dus dat werkt niet. met deze houding wordt een kind nooit zindelijk, de angst voor ongelukjes wordt alleen maar groter naarmate het kind ouder wordt. Op jonge leeftijd horen ongelukjes er gewoon bij en wordt er door niemand moeilijk over gedaan.

Ik denk dan ook dat de angst bij jezelf groter is bij jezelf dan bij het kind. Ik zou gewoon hup stapel broeken naar school meegeven en de luier uit. Moet je nagaan als dit nog een jaar aanmodderd is je kind 5,5 en draagt nog een luier. ik begrijp best dat er verschil tussen kinderen zit en dat het bij de een langer duurt dan de ander, maar heb ook een beetje het gevoel dat sommigen ouders iets te bang zijn dat hun kind gekwetst zou kunnen raken.

afbeelding van Mon
Mon

Ze vraagt meningen; dan krijgt ze die. Had nooit gedacht dat ik dit zou schrijven, maar het is een forum en ik vind dat een ieder hierboven zich nog heel netjes uitgedrukt heeft tot na mijn reactie...

Susan je schrijft dat ik niet weet wat er in dat koppie omgaat, maar dat weet jij ook niet. Ik geef gewoon mijn mening en vertel hoe wij het hebben gedaan (waarschijnlijk omdat ik zo blij ben dat ze zindelijk is en dat het nog maar zo recent is).

Medisch gezien hoef je natuurlijk niet onder lichamelijk te plaatsen; je kan ook medische klachten hebben op psychologisch gebied...

 

"Ik ben er van overtuigd dat jullie ook nog wel wat op je bordje krijgen"   Pardon? We hebben al genoeg shit gehad; fijn dat je ons toewenst nog meer op het volle bordje erbij te mogen nemen...

 

Heb je je dag niet?

 

 

afbeelding van susan999
susan999 (niet gecontroleerd)

ja het is een forum weet ik, ik geef ook mijn mening. maar ze vraagt toch oplossingen en vervolgens krijgt ze een hoop commentaar en nog steeds niet echt een oplossing vandaar

afbeelding van ann78
ann78
Lid sinds apr 2012

het is geen commentaar maar juist de oplossing geven door zo snel mogelijk te zorgen dat die luier uitgaat. Veel scholen hebben de regel dat een kind zindelijk moet zijn, als een kind thuis wel zindelijk is moet dat dan toch ook op school kunnen. 

De oplossing is dus zo snel mogelijk met die zindelijkheidtraining beginnen, die luier uit en je niet druk maken oven schaamte bij ongelukjes. 

afbeelding van ff zo
ff zo (niet gecontroleerd)

Ik ben ook van mening dat de luier uit doen echt het verstandigst is. En nee, mijn kind is echt niet vanzelf zindelijk geworden. Tot zijn vijfde kon hij alleen met luier en thuiszorg naar school. Maar zodra het thuis goed ging, hebben we hem zijn luier afgedaan. Als we dit niet gedaan hadden dan was hij nu echt niet zover geweest met zindelijk worden. Het gaat nog wel eens mis, maar niet meer drie keer per dag helemaal onder.

 

afbeelding van Veerle2012
Veerle2012 (niet gecontroleerd)

Als er niets medisch aan de hand is dan mag je best wat eisen van je dochter. Het is heel nobel hoor om het haar zelf te laten

doen omdat ze blijkbaar heel goed weet wat ze wil. Maar laten we eerlijk zijn, ze houdt je gewoon voor de gek. Wel voor zwemles en niet voor school?

Ze is onzeker of het haar wel lukt en je maakt het er niet beter op door aan te geven dat ongelukjes erg zijn. Er is geen kind hier op school wat raar opkijkt bij een ongelukje. De la met reserve kleding gaat open en hup opgelost. Voor mijn dochter heb ik haar eigen reserve set aan de kapstok gehangen want die wilde echt geen broek van school aan?

Als het thuis goed gaat dan doe je geen luier meer aan en neem je een ongelukje voor lief, gewoon een normale kleuter dus.

 

 

afbeelding van Anoniem
Anoniem (niet gecontroleerd)

Mon schreef:

Ze vraagt meningen; dan krijgt ze die. Had nooit gedacht dat ik dit zou schrijven, maar het is een forum en ik vind dat een ieder hierboven zich nog heel netjes uitgedrukt heeft tot na mijn reactie...

Susan je schrijft dat ik niet weet wat er in dat koppie omgaat, maar dat weet jij ook niet. Ik geef gewoon mijn mening en vertel hoe wij het hebben gedaan (waarschijnlijk omdat ik zo blij ben dat ze zindelijk is en dat het nog maar zo recent is).

Medisch gezien hoef je natuurlijk niet onder lichamelijk te plaatsen; je kan ook medische klachten hebben op psychologisch gebied...

 

"Ik ben er van overtuigd dat jullie ook nog wel wat op je bordje krijgen"   Pardon? We hebben al genoeg shit gehad; fijn dat je ons toewenst nog meer op het volle bordje erbij te mogen nemen...

 

Heb je je dag niet?

 

 

 

hoi mon,ik bedoel het niet kwaad naar jou toe hoor, sorry als het zo over kwam, je zegt dat je veel op je bordje heb gehad, maar dan zou je het toch ook niet leuk vinden als iemand dan ook nog zegt dat je het allemaal aan jezelf te danken hebt? Zo bedoel ik het eigenlijk: ik vind het gewoon heel sneu voor die moeder en ook voor dat kind, ik kan me goed voorstellen hoe rot dit is toch? Ik denk dat je je als moeder al schuldig genoeg voelt als er iets met je kind is, dan vind ik het vervelend als anderen nog eens extra benadrukken dat je dus flink fout zit als moeder.

 

 

afbeelding van susan999
susan999 (niet gecontroleerd)

dat was dus mijn reactie, had geen zin  om in te loggen..

 

afbeelding van Mon
Mon

Misschien dat TO dan zelf wat opheldering kan geven over de reden waarom ze het zo gelopen is?
Dan hoeven wij niet meer te raden smiley

 

Tja, ieder zijn manier van opvoeden maar we wonen wel in een maatschappij waarin sommige dingen wel 'moeten'.

Ze moet met 4 jaar wel regelmatig naar school en vanaf 5 jaar is er leerplicht. Misschien is er een overtuiging waardoor het wat langer op zich heeft laten wachten met zindelijk worden, maar dan zou ik kijken naar onderwijs wat past bij die overtuiging. Wil je dat niet of kan je dat niet dan zul je je toch aan moeten passen aan de school. Je gaat toch op gesprek bij een school? Je weet toch ergens ook wel dat je kind dan zindelijk 'moet' zijn? Dan werk je daar toch ook een beetje naar toe? Net wat ik al schreef; je hoeft niet te dwingen of te gaan trainen, maar je kan wel stimuleren en motiveren.

Als er een medische reden is, moet er een oplossing kunnen komen in samenspraak met elkaar (ouders en school).

 

Susan; No hard feelings.

 

afbeelding van lona
lona (niet gecontroleerd)

Er zijn kinderen met medische problemen en daardoor niet zindelijk zijn en de school wil wel geld vangen voor die kinderen maar geen luier verschonen belachelijk!

afbeelding van ff zo
ff zo (niet gecontroleerd)

@ Iona

Maar de school krijgt geen extra geld voor een niet zindelijke leerling en moet hier een hoop extra tijd aan besteden. Verder is het vaak geen kwestie van niet willen, maar niet kunnen. Er zitten nog veel meer kleuters in een klasen die kun je niet alleen laten...

 

afbeelding van zomer
zomer
Lid sinds mei 2012

Is een katoenen luier geen idee? Je hebt volgens mij ook van die katoenen trainingsbroekjes. Dan lijkt het een onderbroek, maar als ze een ongelukje heeft dan lekt ze niet gelijk door. Ze kan dan op school misschien wel naar de wc proberen te gaan, maar heeft ook een soort luier om. Kan je de juf ook niet vragen om haar een mentorkindje te geven, een ander kindje die haar helpt als ze naar de wc moet? Misschien dat een oudste kleuter dat wel stoer vindt en het haar net wat meer vertrouwen geeft? Zo kun je misschien toch oefenen zonder druk. En als je geen katoenenluiers wil zou ik persoonlijk wel voor een luierbroekje gaan, lijkt mij veel makkelijker als ze wel naar de wc wil. Maar persoonlijk zou ik zo`n katoenenluier proberen denk ik. Misschien een mooie overstap naar zonder luier.

afbeelding van Debby Mendelsohn
Debby Mendelsohn (niet gecontroleerd)

Het lijkt me inderdaad heel vervelend voor iedereen dat je dochter niet zindelijk is. En ik ben het met je eens dat zindelijk maken moet zeker op een goede manier gebeuren. Zelf ben ik moeder van vijf kinderen (en een kleine baby). Al mijn kinderen waren met anderhalf jaar dag en nacht uit de luiers. Het zindelijk maken was zowel voor mij als moeder, als voor de kinderen heel erg leuk om te doen. Mijn ervaringen en tips heb ik beschreven op: www.spelendzindelijk.nl

Ik hoop dat je er wat aan hebt.

 

Debby

afbeelding van MariekeB
MariekeB (niet gecontroleerd)

Debby Mendelsohn schreef:

Het lijkt me inderdaad heel vervelend voor iedereen dat je dochter niet zindelijk is. En ik ben het met je eens dat zindelijk maken moet zeker op een goede manier gebeuren. Zelf ben ik moeder van vijf kinderen (en een kleine baby). Al mijn kinderen waren met anderhalf jaar dag en nacht uit de luiers. Het zindelijk maken was zowel voor mij als moeder, als voor de kinderen heel erg leuk om te doen. Mijn ervaringen en tips heb ik beschreven op: www.spelendzindelijk.nl

Ik hoop dat je er wat aan hebt.

 

Debby

 

Het gaat hier niet om een baby/peuter, maar om een kind van 4,5 jaar. Daar zit een groot verschil in. Zulke kinderen zijn om de een of andere reden niet zindelijk geworden. Het heeft een heel andere aanpak nodig dan een baby. Een kind van 4,5 jaar benader je anders dan een kind van 1 jaar (althans dat mag ik hopen).

 

afbeelding van Calenzia
Calenzia
Lid sinds okt 2010
2 kinderen

 

Ik zie hier ook niet zo de link met zindelijk maken bij kinderen van anderhalf (wat mij erg jong lijkt, aangezien de sluitspieren pas na twee jaar ontwikkeld zijn). Het gaat om een kind van 4,5 jaar. Topic is van april, grote kans dat de dochter van to inmiddels wel zindelijk is.

Zelf ook de ervaring met een koppige peuter (bijna kleuter hij wordt 9 oktober 4) die niet altijd zin heeft om naar de wc (of het potje) te gaan. Aangeven dat hij moet plassen doet hij zelden en poepen geeft hij nog niet aan. s'Nachts blijft hij overigens wel droog.

De aanpak die ik hier heb is vooral veel engelengeduld hebben en het niet opgeven. Mijn zoon draagt geen luiers meer. Reden, draagt hij ze wel dan voelt hij helemaal niet dat hij iets gedaan heeft en kan dan ook niet leren om aan te voelen dat er iets moet komen. Bovendien is hij gemakkelijk aangelegd. Zodra hij het lastig vind wilt hij ook geen moeite doen. Heeft hij een luier aan dan hoeft hij er ook niet aan te denken. Ik vraag regelmatig (ongeveer anderhalf a twee uur nadat hij voor het laatst iets gedaan heeft) of hij moet plassen. Wilt hij niet laat ik hem weten dat hij het wel op tijd moet zeggen als hij moet. Een ongelukje besteed ik bijna geen aandacht aan. Is het gelukt dan prijs ik hem extra met complimentjes. Hij kan af en toe behoorlijk dwars zijn en dat kan af en toe frustrerend zijn, maar het blijft een kwestie van veel geduld en niet opgeven. Ook heb ik hem al een paar keer laten weten dat de kindjes op de basisschool geen luiers dragen en naar de wc gaan. En dat hij ook al een grote jongen is die dat best kan, maar gewoon moet blijven oefenen. Is moeilijk, maar hij kan het wel.

Volgende week mag hij voor het eerst oefenen, geen idee hoe de school/juf ermee omgaat. Ik wil hem in ieder geval zonder luier naar school laten gaan. Met zoon afspreken dat hij het op tijd moet zeggen als hij moet en de juf vragen of ze hem er aan wilt herinneren.

 

 

 

afbeelding van Anoniem
Anoniem (niet gecontroleerd)

Calenzia schreef:

 

Ik zie hier ook niet zo de link met zindelijk maken bij kinderen van anderhalf (wat mij erg jong lijkt, aangezien de sluitspieren pas na twee jaar ontwikkeld zijn).

Ik las toevallig op een andere site dat mensen haar boek hebben proberen te volgen en bij niemand was het gelukt om hun heel jonge kind daarmee zindelijk te maken binnen de termijn van het experiment.

Dus om dat boek nou hier aan te prijzen....:-s

afbeelding van Anoniem
Anoniem (niet gecontroleerd)

Anoniem schreef:

Calenzia schreef:

 

Ik zie hier ook niet zo de link met zindelijk maken bij kinderen van anderhalf (wat mij erg jong lijkt, aangezien de sluitspieren pas na twee jaar ontwikkeld zijn).

Ik las toevallig op een andere site dat mensen haar boek hebben proberen te volgen en bij niemand was het gelukt om hun heel jonge kind daarmee zindelijk te maken binnen de termijn van het experiment.

Dus om dat boek nou hier aan te prijzen....:-s

Ik denk dat het haar meer te doen is om reclame te maken

Wat dat betreft kun je zelfs een baby van een paar weken oud "zindelijk" maken, maar je bent dan vooral bezig met inspelen op je kind. Als moeder weet je op een gegeven moment wanneer je kind iets moet doen en dan zet je ze snel op het potje. Is toch anders dan zindelijk zijn, waarbij ze het zelf duidelijk aangeven. Noem het mama training ;) Maar goed dat is even off-topic.

Ontopic, aangezien het topic al iets ouder is grote kans dat het al goed gekomen is. Ze moeten het gewoon doorkrijgen en als ze dat hebben kan het ineens snel gaan. Er kan natuurlijk ook een angst meespelen, bang voor potje/wc, bang voor natte broek midden in de klas. Tja, dat is dan toch een fase waar ze even doorheen moeten. Mocht het echt niet lukken kun je altijd nog de plas/poeppoli (doorverwijzing ha) overwegen

afbeelding van Nicole_mv_Tatum_en_Renske
Nicole_mv_Tatum...
Lid sinds sep 2008
2 kinderen

tja hier ook nog steeds niet zindelijk en is inmiddels ook al 4,5 jaar oud. Plassen gaat wel goed, maar poepen zal en moet in de luier. Geef ik haar geen luier om te poepen dan houdt ze het op en zit ze binnen een paar dagen helemaal verstopt. Heeft 3x een klysma gehad. We hebben de poeppoli doorlopen, zonder succes. Zijn nu verder bij het GGZ en ze wordt nu onderzocht door een kinderpsychiater. Want het zit bij haar volledig tussen de oren. Ze kan het wel maar ze wil niet en waarom niet? Dat is aan hun om uit te zoeken want wij komen er niet achter.

afbeelding van Sylvia020779
Sylvia020779
Lid sinds mrt 2009
2 kinderen

reactie is wat laat, maar wil het toch even delen......

 

ik hoop dat kindje van TO inmiddels zindelijk is en dat het op school opgelost is. maar lees nogal tegenstrijdige reacties en meer mama's met kindjes die laat zindelijk werden.

 

Zelf was ik ook niet zindelijk, dachten ze, toen ik naar de kleuterschool ging. ik ging naar de wc, achterop de fiets en op school aangekomen, ja hoor natte broek! wat we ook deden, of wat we probeerde ik bleef in mijn broek plassen. De juf heeft mijn moeder toen de tip gegeven naar de huisarts te gaan en na te laten kijken. ik werd doorgestuurd en er bleek inderdaad een probleem met mijn urinekleppen (vraag me niet precies wat, toendertijd werd daar niet echt over gesproken) maar na een operatie en enkele blaasontstekingen was het probleem opgelost. op enkele ongelukjes na.

 

Jammergenoeg zijn kinderen erg hard. vanaf de kleuterschool ben ik gepest met het broekplassen, ook na mijn operatie bleef mijn blaas mijn zwakke plek en had ik nog wel eens ongelukjes. en weer nieuwe pesterijen dus. toen ik naar de middelbare school ging heb ik mijn bekkenbodemspieren goed getraind en ging het goed. behalve met een enorme lachbui, maar dan gaat het zelfs nu nog wel eens mis.

 

Waar ik nu op doel is kijk niet naar hoe de ouders de zindelijkheid aanpakken, kijk niet naar leeftijd, maar naar het kind. Elke ouder zal het doen, zoals zij denken dat goed is en dat is ook goed. Maar kijk naar het kind! de kans bestaat dat ze om het plassen of luier dragen gepest wordt en je dit niet of nauwelijks door hebt. het kan voor je kind een enorme impact hebben, net zoals het bij mij heeft gehad. Gelukkig ben ik sterk genoeg geweest en heb ik het achter me gelaten en heb een heerlijk leven en ben nu druk bezig onze oudste zoon zindelijk te krijgen.........

 

Groetjes

Sylvia

Pagina's

Login om te reageren