Je kunt niet meer actief deelnemen aan dit onderwerp op het forum. Babybrabbel is namelijk vernieuwd! Je kunt hier op het vernieuwde Babybrabbel meepraten over dit onderwerp.
afbeelding van Anoniem
IngridM (niet gecontroleerd)

Hallo,

Ik heb even een vraag, misschien hebbenjullie er ervaring mee of hebben jullie tips.

Mijn dochtertje van 7 heeft de afgelopen maanden al wat schaamhaar gekregen. Ik vind het zo vroeg, weet van mezelf echt niet meer wanneer dat startte. Ik ben zo bang dat ze ook al heel vroeg ongesteld gaat worden, zou dat zo naar voor haar vinden. Ook al is ze een grote meid, ze is toch nog maar klein hoor, in haar doen en laten. Heeft iemand enig idee waar ik daar info over zou kunnen vinden?

Graag jullie reachtie!
Bedankt, Ingrid

afbeelding van Diana mv Elin en Isabel
Diana mv Elin e... (niet gecontroleerd)

Ik zou eens naar de ha gaan, dit is wel heel vroeg...

afbeelding van Madelieff
Madelieff
Lid sinds apr 2010

Ik zou ook naar de arts gaan. ze is nét kleuter-af...

afbeelding van Kaat85
Kaat85 (niet gecontroleerd)

inderdaad even informere bij huisarts. misschien heeft ze al veel hormonen.

afbeelding van eef
eef (niet gecontroleerd)

ja hier moet je wel even mee naar de huisarts want dit is te vroeg.

afbeelding van MamaVonn
MamaVonn
Lid sinds jan 2010

google eens op
premature adrenarche

afbeelding van MamaVonn
MamaVonn
Lid sinds jan 2010

Kinderen die te vroeg schaamhaar (pubisbeharing) krijgen, hebben last van premature pubarche. We noemen deze beharing te vroeg als jongens het vóór hun negende krijgen en meisjes voor hun achtste. Ook kunnen kinderen met premature pubarche last hebben van okselbeharing, volwassen transpiratiegeur en acne. Deze symptomen wijzen allemaal op activiteit van mannelijke hormonen.

Oorzaak in de bijnierMeestal veroorzaakt een adrenache de te vroege schaamhaarontwikkeling. Een adrenache is een zogenaamde puberteit van de bijnieren. De bijnieren produceren dan veel meer relatief zwakke mannelijke hormonen. Te vroege ontwikkeling van het schaamhaar komt tien keer zo vaak voor bij meisjes als bij jongens.

Kenmerken van premature adrenarcheBij kinderen met te vroege schaamhaarontwikkeling, neemt de schaambeharing meestal langzaam toe. Ze hebben geen duidelijke groeispurt en de botleeftijd loopt slechts beperkt voor op de kalenderleeftijd (maximaal één tot anderhalf jaar). De echte puberteit krijgen zij op normale leeftijd en ze hebben ook een normale eindlengte. Meestal hebben zij geen vergrote penis of clitoris. En het zaadbalvolume neemt niet toe, zoals normaal tijdens de puberteit.

afbeelding van Nane
Nane (niet gecontroleerd)

Nou jullie maken me wel bang! Mijn dochter wordt in maart 8 en heeft ook al wat donsige haartjes op haar vagina. Het is nog heel lichtbruin, maar wel zichtbaar voor haar en mij. Ik dacht dat het niet zo abnormaal was, aangezien kinderen tegenwoordig veel vroeger al ongesteld worden, en lichamelijk vormen.

afbeelding van ffzo
ffzo (niet gecontroleerd)

Donshaartjes is toch wel normaal ? Mijn zoontje heeft ook (blonde)donshaartjes op z'n balzakje (bijna 8)

afbeelding van IngridM
IngridM (niet gecontroleerd)

Bedankt voor jullie reacties! Mijn dochterje kan ook al behoorlijk zweten, maar dat doen wel meer kinderen. Ik zal eens zoeken op premature adrenache en ik zal eens met de huisarts praten, waar zij dan niet bij is.
Mijn dochter is sowieso nogal behaard, flink langen ahren op armen en benen en ook op haar rug. Als baby is haar hoofdhaar nooit uitgevallen, het is nog altijd een hele dikke bos. In haar oksels heb ik nog geen haartjes gezien, maar heb er ook niet echt op gelet.

Bedankt in ieder geval tot zover!
Ingrid

afbeelding van Patricia
Patricia (niet gecontroleerd)

Ooeee dat is idd erg vroeg zeg. Mijn dochter van net 8 zegt dat een meisje uit haar klas (die in maart 8 wordt) ook al okselhaar heeft. Ik dacht dat ze een geintje maakte maar het kan dus echt zo vroeg al?

afbeelding van IngridM
IngridM (niet gecontroleerd)

Ja, dat kan, ik heb al eea op internet gevonden en ga morgenochtend even naar de huisarts als ze op school zit om eea te bespreken.
Ik zal dat hier nog wel blijven wegschrijven, misschien hebben anderen er ook nog wat aan.

Bye!

afbeelding van IngridM
IngridM (niet gecontroleerd)

Ik heb een verwijzing voor de kinderarts, ws binnen 2 weken want de wachttijd is maar kort.
Nu moet ik mijn dochtertje gaan voorbereiden op de reden van het ziekenhuisbezoek.
Het hoeft niets ernstigs te zijn, omdat ze op dat beetje schaamhaar na geen puberkenmerken heeft (gedrag, okselhaartjes, ontwikkeling van borstjes en jeugdpuistjes) maar er zal ws een scan van haar hand gemaakt worden en haar bloed wordt mss op hormoonhuishouding getest.
Het is voor de zekerheid en als ze inderaad premature adrenarche heeft, kan dat dmw hormoonkuren tegengehouden worden. Is belangrijk want al is ze nu een van de langste van de klas, het zou toch erg naar zijn als haar groei nu zou stoppen bij 1.30!!

Groetjes.!

afbeelding van mariskids
mariskids (niet gecontroleerd)

oo hele herkenbaar
onze dochter heeft last van zwarte acne in oren en op de neus word 9
moet toch naar de ha donderdag zal het meteen eens vragen..

afbeelding van cindy
cindy (niet gecontroleerd)

mijn dochter wordt ook 8 in maart.
ze is ook erg lang, 1.38!
ze heeft wel al een klein beetje beginnende borstgroei en heeft de laatste 2 maanden steeds jeugdpuistjes op haar voorhoofd.

afbeelding van IngridM
IngridM (niet gecontroleerd)

Ook voor jullie cindy en mariskids wel goed om bij de ha naar te vragen, ik ben echt blij dat ik dat gedaan heb, al zullen de onderzoeken ws niet prettig zijn. Onzekerheid is niet prettig, als er niets aan de hand blijkt te zijn, ben je wel goed gerustgesteld, en is behandeling wel nodig, dan ben je er tenminste op tijd bij.

Dit is een site van een belangenvereniging:
http://www.pubertas.nl/

Groetjes, Ingrid

afbeelding van Nina Andreana
Nina Andreana (niet gecontroleerd)

Ik ben nu 12 en ik kreeg ook al schaamhaar toen ik 7 was. Mijn moeder deed er verder nis aan en ik  ben nu de langste van de klas en ik heb ook al redelijk grote borsten (cup b/c) ze zeggen er ook regelamtig iets van. Ik schaamde me er erg voor gelukkig heb ik nu wel goede vriendinnen die me gewoon respecteren dus er zal bij jou dochter ook niet zo heel veel aan de hand zijn.

afbeelding van bulldogslover
bulldogslover
Lid sinds nov 2012

ik herken dit maar al te goed. Ik was 9 jaar en was ongesteld en had al borstontwikkeling toen ik 6 jaar was.

afbeelding van humptie
humptie (niet gecontroleerd)

hallo,

Onze dochter had al schaamhaar vanaf de geboorte, later viel het niet meer zo op en opeens kwam het weer terug.Zij wordt over een maand 5 jaar, heeft al enkele schaamharen zoals een volwassene, zwarte puntjes bij haar neus, kin en een sterke talg geur in haar haar, ph-neutrale shampoo is voor haar hoofdhuid t beste. Wij hebben al een aantal onderzoeken gehad, handfoto {er is een afwijking}  24 uurs urine, bloedonderzoek en lengte en gewicht. maar tot nu toe nog geen verklaring, enige resultaten zijn afwijkend en komen niet overeen.

Ze adviseren ons een vervolgonderzoek te doen in het lab, maar ze is nog zo jong.

afz. humptie 

Login om te reageren