Luieruitslag

Als je baby luieruitslag heeft, is de huid van de billen en de binnenkant van de bovenbenen rood, schraal en vlekkerig. De huid kan ook bedekt zijn met open, vochtige plekjes, die lijken op schaafwondjes. Daarnaast zijn er bij luieruitslag vaak kleine blaasjes op de billen en in de liezen te zien.

Waardoor ontstaat luieruitslag?

35 tot 40 procent van de baby’s tussen de 9 en 12 maanden heeft wel eens last van luieruitslag. De oorzaak is een te vochtige luier. Een baby plast gemiddeld 14 keer per dag en heeft gemiddeld twee keer per dag een poepluier.

Urine en ontlasting bevatten stoffen die de gevoelige babyhuid kunnen irriteren en maken de babyhuid week. Dit werkt vervolgens in de op de babyhuid. Enzymen in de ontlasting verergeren de irritatie vervolgens. Wanneer je baby zijn vieze luier te lang aan heeft, wordt dit alleen maar erger.

Ook kan luieruitslag worden veroorzaakt door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals antibiotica. Ook kinderen die tandjes krijgen, hebben soms last van luieruitslag.

Wat kun je doen tegen luieruitslag?

Voorkom luieruitslag door de billen goed schoon en droog te houden. Verschoon je baby regelmatig en maak de billen altijd goed schoon. Smeer ook de billen in met een babyzalf. Dit beschermt de huid. Wanneer je een beginnende huidirritatie ontdekt kan je de billen insmeren met zinkolie of zinkzalf.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×