Darmkrampjes

Als je baby darmkrampjes heeft, zit er lucht vast in zijn darmen. Dit merk je aan het lange, harde en ontroostbare huilen na iedere voeding. Ook het optrekken of helemaal strekken van de beentjes en een opgezette buik is een teken van darmkrampjes.

Oorzaak van darmkrampjes

Darmkrampjes worden vaak veroorzaakt doordat de darmen van je baby nog niet volledig zijn ontwikkeld of door bepaalde voeding. De darmen moeten wennen aan het verteren van voedsel. Gulzig drinken of veel huilen kan ook voor extra lucht in de darmen zorgen.

Darmkrampen en borstvoeding

Er kunnen stoffen in je moedermelk zitten waar je baby overgevoelig voor is. Houd een dagboek bij met wat je eet en wanneer je baby last heeft van darmkrampjes. Zo kun je een patroon ontdekken. Stoffen die vaak darmkrampjes veroorzaken zijn scherpe kruiden, ui, knoflook, koffie, chocola, frisdranken met prik en schaaldieren.

Darmkrampjes en flesvoeding

Kijk als eerste naar het drinktempo van je baby. Als een voeding 15 tot 20 minuten duurt, is dit een goed tempo. Als je baby sneller drinkt, kan dit voor darmkrampjes zorgen. Let er ook op dat de speen steeds vol is. Blijft je baby last hebben van darmkrampen? Koop dan speciale voeding tegen krampjes.

Media Filter
Groos

maandag 5 september 2016 14:37

Onrustige baby

Hallo,

Ik ben nieuw hier. Vandaag besloten maar eens rond te kijken omdat ik er een klein beetje doorheen zit. Ons kindje is 16 weken oud en erg onrustig. Het lijkt of ik in mijn omgeving alleen maar zelfverzekerde moeders met makkelijke kinderen zie waarbij alles als vanzelf lijkt te gaan en heb soms best behoefte met moeders te kletsen die ook getobt hebben met een onrustige baby.

Zal kort even uitleggen wat de situatie is:
Na een ongecompliceerde zwangerschap en bevalling heeft onze baby de eerste week van zijn leven in het ziekenhuis doorgebracht omdat hij intra-veneuze antibiotica moest krijgen. Hij werd van een infectie verdacht. Achteraf bleek alles mee te vallen en hebben wij een gezond kindje mee naar huis genomen.

Van het begin van aan is T. heel erg onrustig geweest. De nachten deed en doet hij het super. (Slapen en een soepel lopende voeding rond 5:00) maar overdag was en is hij erg onrustig, beweeglijk, snel geprikkeld.
Hij heeft lang frequent voeding gevraagd (om de twee uur) en heeft veel gehuild. Hoog en hard huilen met overstrekken. Alsof hij echt pijn heeft.
Ik probeer niet meer dan een uitje per dag te plannen maar zelfs dat is soms niet te doen omdat hij nog 3 slaapjes per dag heeft en gewoon niet slaapt op visite. (In de kinderwagen op een prikkelarm plekje) Dan wil hij ook niet meer eten, gaat hij huilen, wil niet slapen,... cirkel rond.
Soms begint hij meteen met overstrekken na de eerste slokjes en draait hij zijn hoofdje weg. Soms verloopt het voeden wel rustig. Ik heb een maand BV gegeven en nu krijgt hij al een paar maanden nutrilon.
Hij huilt niet altijd op dezelfde momenten. Hij heeft veel last van zijn darmen gehad (antibiotica) en dat heeft hij nog steeds maar hij huilt op verschillende momenten rondom de voedingen. We zijn naar een goede osteopaat geweest en die bevestigde dat het zijn darmen waren. We moesten fietsen en dat leek wel wat te helpen (beentjes) maar de onrust blijft en hij huilt soms uren per dag. Gister zijn we bij mensen gaan eten en heeft hij van 16:00-20:00 niet geslapen. Toen begon het huilen weer. We zijn naar huis gegaan.
Vandaag ben ik van 7:30 tot 13:00 alleen maar bezig met troosten en 'm rustig houden.

Samengevat is het voor mij heel lastig om een patroon te herkennen is het gedrag van ons kindje maar komt het er op neer dat hij veel huilt (echt hysterisch/pijnlijk)  (5 uur per dag komt regelmatig voor), hij zich regelmatig tijdens het voeden overstrekt, vaak kort en licht slaapt of zolang hij niet thuis is niet slaapt. De voedingen verlopen heel wisselend maar hij laat vaak flinke restjes staan (bied 6x 150 aan). Ik blijf gewoon maar het gevoel houden dat er iets aan de hand is maar omdat ik er geen enkele regelmaat in kan vinden weet ik niet wat.

Ik begin een beetje moedeloos te worden en de laatste dagen zitten de tranen hoog. Misschien iemand met een soortgelijk verhaal en tips?

Groetjes...

marliesf 6 september 2016 13:38

Klinkt heel bekend..

anneke

woensdag 6 april 2016 7:58

hero nutrasence comfort 1

Iemand ervaring met de hero nutrasence comfort 1?

Ik gebruik deze nu omdat mijn dochter last heeft van krampjes

De voeding is een stuk dikker als een standaard,  en gebruik flessen van dr brown.

Nou komt de voeding bijna niet uit deze fles! (Speen),

 Ook schuimt deze voeding heel erg! Naar mijn idee komt er dan toch weer lucht in de darmpjes! 

Klklavertje4 26 juli 2016 16:15

Erg late reactie, maar ik wil m toch graag kwijt, wellicht helpt het anderen. Mijn dochtertje is nu 4 weken oud. Vanaf de geboorte kreeg zij Nutrilon Standaard. Na een week merkte we dat ze last had van darmkrampjes maar dit werd steeds erger. Na 3 weken huilde ze alleen nog maar van voeding tot voeding en sliep ze overdag hazeslaapjes van 30-45 min maar werd ze steeds wakker met een flink gekrijs (pijnscheuten leek het). Ze was ook op de arm ontroostbaar. Overstrekken, scheetjes laten, persen met de ontlasting (1x in de 3 dagen ook maar…). Na overleg met de HA, consultatiebureau en veel gespeur op het internet ben ik overgestapt op Hero Nutrasense Comfort (tegen spugen & krampjes). Na 24 uur had ik een andere baby. Slapen, vrolijk, geen gehuil en overstrekken meer!

Ik gebruik deze voeding ook in combinatie met de Dr Brown fles. (Speen level 2, anders is de voeding echt te dik inderdaad).

Candice

dinsdag 18 maart 2014 12:44

Tips bij darmkrampjes

Heeft je kind last van darmkrampjes? Bekijk hier handige tips van een moeder en een deskundige.

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×