Spenen afleren

Een speen helpt je baby te troosten en voorziet in zijn zuigbehoefte. Rond zijn eerste verjaardag is de zuigbehoefte minder en gebruikt hij de speen alleen nog voor het gevoel van troost, veiligheid en rust. Dit is dus ook een goed moment om te stoppen met spenen.

Tips tegen spenen

  • Stop voor de eerste verjaardag

Met 6 tot 8 maanden is de zuigbehoefte van je baby flink afgenomen. Door voor zijn eerste verjaardag het gebruik van de speen af te bouwen voorkom je gewenning. Het zal dan makkelijker zijn om uiteindelijk te stoppen.

  • Progressief afbouwen

Afbouwen werkt het beste als je je baby’s speen alleen geeft op bepaalde momenten, zoals bij het slapengaan. Zo leert hij tussendoor al zonder zijn speen te doen. Ga vanuit daar steeds een stapje verder, totdat de speen helemaal verdwenen is. 

  • Neem samen afscheid

Als je kind wat ouder is en langer een speen gebruikt, kunnen jullie samen afscheid nemen van de speen. Leg uit dat het juist leuk is om te stoppen met spenen, omdat hij nu al zo groot is dat hij hem niet meer nodig heeft.

Wat je niet moet doen

Stop niet cold turkey met de speen. De speen speelt een belangrijke rol bij de hechting van kinderen en zorgt voor een veilig gevoel. De speen biedt in die tijd juist veiligheid. Ook moet je nooit straffen als het stoppen niet meteen lukt. 

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×