Groeiachterstand bij baby’s

Als je kind langzaam groeit of achterblijft in zijn groeicurve, moet hij altijd worden onderzocht. Je kind kan namelijk een groeiachterstand hebben. Als hij ineens stopt met groeien, is dat vaak een aanwijzing voor een achterliggende ziekte. 

Oorzaken groeiachterstand

   
 • Je kind krijgt te weinig voeding of voedingstoffen binnen.
 •  
 • Er is sprake van een aandoening aan de dunne darm, die de opname van voedingsstoffen beperkt. 
 •  
 • Bepaalde medicijnen zorgen voor de groeiachterstand.
 •  
 • Eén van de hormonen die noodzakelijk is voor de groei van je kind wordt onvoldoende aangemaakt.
 •  
 • Je kind heeft een aangeboren afwijking.

Behandeling van een groeiachterstand

 

Als blijkt dat een ziekte de oorzaak van een groeiachterstand is, kan er een behandeling worden gestart. Als het gaat om een tekort aan groeihormonen, kunnen deze eventueel worden aangevuld. 

Media Filter
Suuzie79

woensdag 3 september 2014 23:53

Groeiachterstand baby 12 maanden

Ons meisje is nu bijna een jaar, ze weegt 7 kilo en is 60 cm lang!

na heel veel groeiecho's tijdens mijn zwangerschap (ze zou een heel groot kindje worden) kwam ze te wereld met 48 cm. Nadat ze 8 dagen oud was is ze met spoed opgenomen met zware geelzucht en uitdroging! Ze heeft 10 dagen in het ziekenhuis gelegen, gelukkig heeft ze goed gevochte en werd ze beter. Alleen was haar eetlust helemaal weg, na een aantal maanden pushen met eten (ze groeide bijna niet in gewicht) bleek ze ook niet in de lengte te groeien...... Toen begon alle ellende! 

Vanaf dat ons meisje 4 maanden was lopen we ziekenhuis in en uit!  Al meerdere onderzoeken zijn gedaan, DNA onderzoek ivm dwerggroei, hersenecho's, diverse bloedonderzoeken. Afgelopen donderdag zijn we bij het AMC geweest en daar zijn ze nu een urineonderzoek gestart voor een stofwisselingsziekte, we hebben ook al een gesprek gehad met de klinisch geneticus, maar tot op heden weten ze niet wat ze heeft. De medici kunnen niets vinden, de röntgenfoto's laten zien dat ze klein is, maar wel in verhouding! Op chromosomenafwijking wordt nog verder gekeken, maar er is al een vlokkentest tijdens de zwangerschap uitgevoerd en daar kwam niets uit! 

We krijgen een beetje het gevoel dat wij de enige zijn op de wereld die zoiets meemaakt, dus ik hoop door dit bericht te plaatsen dat er misschien iemand is die dit alles ook heeft meegemaakt en zijn/haar ervaringen kan delen!

Beer86 4 september 2014 11:40

Wat fijn om te lezen dat ze het verder wel gewoon goed doet!! Eten is voor veel kindjes een probleem daarin is zij niet de enige. Is dat de reden dat ze zo slecht groeit? Of is het gewoon een erg klein meisje? Vaak zie je dat kindjes dan wel in hun lengte groeien maar niet in gewicht. Voor een breed publiek kun je beter naar zwangerschapspagina en viva gaan. Daar zitten veel moeders, dames, mannen met ervaringen. suc6!!

Suuzie79 4 september 2014 11:30

@Beer 86

De ontwikkeling bij ons meisje is perfect, ze doet alles wat bij een baby van 12 maanden hoort. Alleen de bewegingen zijn wat rustiger en langzamer, bijvoorbeeld doordat wij haar in het begin zo moesten pushen van de doktoren met eten, is ze wat dikker voor haar lengte, dus het rollen duurde wat langer voordat ze dat kon. Maar met behulp van een fyshiotherapeut doet ze het prima. Ze kan nu ook voor een paar tellen staan tegen iets aan, maar het begin is er.  Met haar geestelijke ontwikkeling is dus niets mis mee. smile

Mag ik je vragen welke forum ik moet bezoeken voor meer informatie?

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×