Hielprik

Binnen 7 dagen na de geboorte van je baby, krijgt hij de hielprik. Hierbij wordt er door middel van een klein prikje in de onderkant of zijkant van de hiel van je baby bloed afgenomen. Het bloed dat is afgenomen, wordt onderzocht op 17 aangeboren aandoeningen.

De hielprik

De hielprik wordt afgenomen door je huisarts, verpleegkundige, kraamverzorgster of de wijkverpleegkundige. Het bloed dat is afgenomen wordt naar het lab gestuurd voor verder onderzoek. Voor de uitslag van de test geldt: geen nieuws, is goed nieuws. Wanneer er wordt getwijfeld aan de uitslag van de test, wordt er binnen 2 weken nog een hielprik afgenomen. Ongeveer 1 op de 100 baby’s heeft een twijfelachtige uitslag.  

Een afwijkende uitslag

Als er bij het onderzoeken van het bloed een afwijkende uitslag aan het licht komt, betekent dit niet dat je kind ziek is. Omdat het afgenomen bloed maar een kleine hoeveelheid is, kan er niet met 100 procent zekerheid worden gezegd wat er aan de hand is. Er moet bij een afwijkende uitslag nader onderzoek worden gedaan door een kinderarts. 

Kosten hielprik

De hielprik is gratis en niet verplicht. Het is wel verstandig om hem te laten afnemen. Zo zijn de artsen er vroeg bij als je baby iets onder de leden heeft.

Media Filter
Candice

donderdag 27 maart 2014 14:22

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×