Geelzucht

Wanneer je baby na de geboorte geel ziet, heeft hij waarschijnlijk geelzucht. De gele kleur wordt veroorzaakt door de stof bilirubine. Deze stof komt voor bij rode bloedcellen en als je baby geboren wordt, heeft hij meer rode bloedcellen dan een volwassene. Geelzucht is in principe niet schadelijk voor je baby.

Hoe ontstaat geelzucht?

De stof bilirubine is niet oplosbaar is water. Het kan dus niet worden uitgescheiden via de ontlasting of urine van je baby. Het moet eerst door de lever worden omgevormd, zodat het wel oplosbaar wordt in water. Daarna wordt de stof aan de darmen afgegeven, zodat het voor een groot deel via de ontlasting het lichaam verlaat. Maar omdat de lever van je baby nog niet helemaal ontwikkeld is, kan hij niet alle bilirubine verwerken. Hierdoor blijft er veel bilirubine in het lichaam achter. Dit komt terecht in de slijmvliezen en onder de huid van je baby. Wat de gele kleur veroorzaakt.

Waar moet je op letten?

50 procent van de baby’s wordt in de eerste week na de geboorte wat gelig. Als de kleur tussen de 2e en 5e dag na de geboorte ontstaat, wordt er gesproken over normale geelzucht. De gele kleur is tijdelijk en verdwijnt na enkele dagen. Als je borstvoeding geeft, kan je baby wat langer geel zien. Soms zelfs enkele weken. Maak je je zorgen over de geelheid van je baby? Raadpleeg dan je huisarts.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×