Hersenvliesontsteking

Bij hersenvliesontsteking is het vlies dat de hersenen beschermt ontstoken en wordt hierdoor ook het centrale zenuwstelsel aangetast. Hersenvliesontsteking is een ernstige ziekte en je kind kan er zelfs aan overlijden of gehandicapt raken. Andere gevolgen zijn doofheid, gedeeltelijke verlamming, epilepsie en een achterstand in de geestelijke ontwikkeling.

Besmetting van het hersenvlies

Je kind kan besmet raken via de lucht of lichamelijk contact. In de lucht hangen kleine druppeltjes die vrij zijn gekomen door hoesten of niezen. Via het bloed komen de bacteriën terecht op het hersenvlies en na 3 tot 4 dagen na de besmetting zal je kind heel ziek worden.

Verschillende symptomen per leeftijd

De verschijnselen van hersenvliesontsteking verschillen per leeftijd. Een bekend symptoom is bijvoorbeeld nekstijfheid. Maar bij een baby zal je dat niet zo snel herkennen. Wat wel opvalt bij baby’s is dat je kind slecht drinkt, een grauwe kleur of koorts heeft. Ook bij peuters en kleuters komt hoge koorts voor. Andere symptomen zijn braken, verwardheid, sufheid en pijn bij beweging of aanraking. Ook paars-rode vlekjes zijn een kenmerkend symptoom van een hersenvliesontsteking.

Naar de huisarts

Ontdek je zulke paars-rode vlekjes of vermoed je om een andere reden dat je kind hersenvliesontsteking heeft? Raadpleeg dan direct je huisarts.

Voorkom hersenvliesontsteking

Je kan hersenvliesontsteking voorkomen door je kind te laten inenten tegen Hib-ziekten via het Rijksvaccinatieprogramma.
 

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×