Kinkhoest

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door een bacterie. De besmetting vindt plaats door middel van contact, zoals niezen of hoesten. Nadat je kind besmet is, duurt het ongeveer 7 tot 10 dagen voordat de eerste ziekteverschijnselen zich voordoen.

Symptomen van kinkhoest

Als je kind kinkhoest heeft, zal hij hoesten, lusteloos en hangerig zijn. Ook zal hij last hebben van hevige hoestbuien. Deze bevatten slijm en lange, gierende ademhalingen. Daarnaast kan je kind ook gaan overgeven, zich benauwd voelen en blauw aanlopen door het hoesten. Nadat je kind is begonnen met hoesten kan hij nog 3 tot 4 weken andere mensen besmetten. Als andere gezinsleden niet zijn ingeënt tegen kinkhoest, is er 90 procent kans dat je kind een ander gezinslid besmet.

Complicaties door kinkhoest

Je kind kan blijvende schade aan zijn longen oplopen en hele jonge baby’s kunnen ademstops hebben. Let hier goed op! Deze ademstops kunnen namelijk dodelijk zijn. Daarnaast kan je kind door langdurig hoesten een zuurstoftekort hebben, waardoor hij mogelijk hersenletsel oploopt.

Inenting tegen kinkhoest

Tegen kinkhoest bestaat geen behandeling. Daarom is het belangrijk dat je kind wordt ingeënt. De eerste inenting is het DKTP-Hib-vaccin en wordt gegeven op de leeftijd van 2, 3, 4, of 11 maanden. Het DKTP-vaccin wordt gegeven in het jaar dat je kind 4 jaar wordt.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×