Klompvoetjes

Een klompvoet ziet eruit als een golfclub. De voet staat naar beneden en naar binnen gekanteld. Vaak wordt een klompvoetje gezien bij de 20 weken echo. Maar het kan ook bij de geboorte worden ontdekt. Een juiste diagnose is op dat moment zeer belangrijk.

Het ontstaan van een klompvoetje

Een klompvoetje ontstaat als de pezen in de voet in de baarmoeder niet even snel meegroeien als de voet zelf. Hierdoor trekken de pezen de voet uit zijn normale stand. De voet kan dan niet anders dan naar binnen en/of beneden groeien. Vaak is er in meer of mindere mate ook sprake van een vervorming van het bot in de voet.  

Afwijkingen bij een klompvoetje

Er zijn drie afwijkingen die zijn op te merken:

     
  • De equinus- of spitsstand: de voet staat naar beneden gekanteld
  •  
  • De varusstand: de voet staat naar binnen gekanteld
  •  
  • De adductiestand: de voorvoet wijst naar binnen

Behandeling van een klompvoetje

Er zijn meerdere behandelmethoden, één daarvan is de Ponseti methode. Hierbij wordt de voet binnen een week na de geboorte ingegipst tot aan de lies. Elke week wordt het gips vervangen om de voet elke keer iets rechter te zetten. Deze behandeling duurt vaak 5 tot 8 weken. Wanneer de behandeling niet lukt, is een operatie nodig.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×