Roodvonk

Roodvonk ontstaat door een streptokokkenbacterie. Deze bacterie wordt via de lucht overgedragen en kan in de lucht komen door bijvoorbeeld hoesten of praten.

Symptomen van roodvonk

Je kind krijgt last van keelpijn, verminderde eetlust, snel oplopende koorts en pijnlijke klieren in zijn hals. Ook kan hij buikpijn krijgen of moeten overgeven. Na 2 dagen krijgt je kind een rode uitslag op zijn borst. De uitslag voelt ruw aan, jeukt niet en gaat na een paar dagen vanzelf over.

De uitslag verspreidt zich uiteindelijk over het hele lichaam en zit vooral in de oksels en liezen. Op dag 3 zal de tong van je kind dik, rood en bobbelig worden. Ook kan de huid van je kind gaan vervellen. Dit gebeurt meestal na 2 tot 3 weken.

Wat te doen bij roodvonk?

Meestal gaat roodvonk binnen 10 dagen vanzelf weer over. Het helen van de tong kan iets langer duren. Zorg ervoor dat je kind rust krijgt en genoeg drinkt. Als je kind zich erg ziek voelt, kun je hem eventueel kinderparacetamol geven. Als je denkt dat je kind roodvonk heeft, kan je het beste langs de huisarts gaan. De huisarts kan je antibiotica voorschrijven als dat nodig is.

Complicaties

Er kunnen bij roodvonk een aantal complicaties optreden. Soms komen deze pas weken na de roodvonk zelf. Je kind kan een nieraandoening of een ontsteking in zijn gewrichten krijgen. Gelukkig komt dit weinig voor.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×