Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een onschuldige virusziekte. Als je kind ermee besmet is, zal hij in het begin hangerig zijn en rode wangen hebben. Op zijn wangen verschijnen symmetrische rozerode vlekjes. Nadat de vlekjes op de wangen zitten, zullen de vlekjes zich verspreiden naar de rest van het lichaam. Er ontstaan steeds meer vlekjes, totdat de hele huid rozerood is. Tijdens het ziek zijn kan je kind last hebben van koorts en jeuk.

Besmetting met de vijfde ziekte

De ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar oud in het voorjaar of de zomer. Het virus verspreidt zich via druppeltjes in de lucht. Nadat je kind is besmet, duurt het ongeveer 2 weken voordat de vlekjes optreden. Het vervelende is dat je kind besmettelijk is, voordat je ziet dat hij ziek is. Zodra de vlekjes zichtbaar zijn, is je kind al niet meer besmettelijk.

Behandelen van de vijfde ziekte

Als je kind de vijfde ziekte heeft, hoef je niet naar de huisarts. Op koorts en hangerigheid na, is je kind vaak niet echt ziek. Het enige wat je kan doen, is je kind laten uitzieken. Voelt je kind zich toch erg ziek of drinkt hij slecht? Dan kan je hem eventueel kinderparacetamol geven. Als je kind koorts geeft hoger dan 40 graden, of koorts heeft in combinatie met diaree of overgeven, moet je wel naar de huisarts.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×