Waterpokken

Bijna ieder kind krijgt ze: de waterpokken. Het is gelukkig een ongevaarlijke ziekte, maar wel heel besmettelijk. Je kind kan de waterpokken krijgen via lichamelijk contact en de lucht. Vaak is je kind al 2 tot 3 weken besmet voor de eerste symptomen zich voor doen.

Symptomen van waterpokken

In het begin lijkt waterpokken erg op een gewone verkoudheid. Je kind moet hoesten, niezen en heeft rode ogen. Daarna verschijnen al snel roodachtige vlekjes, die veranderen in blaasjes met vocht erin. Deze blaasjes kunnen voor jeuk en irritatie zorgen. Na een paar dagen zullen de blaasjes droger worden.

Als de blaasjes zijn ingedroogd, ontstaat er een korstje. Probeer er voor te zorgen dat je kind niet aan de korstjes krabt, want dit kan erge littekens veroorzaken. Ook kunnen de blaasjes ontsteken als je kind eraan krabt. Naast de blaasjes en de jeuk, kan je kind ook last hebben van koorts en een verminderde eetlust. Zolang je kind nog blaasjes en jeuk heeft, is hij besmettelijk. Houd hier dus rekening mee.

Behandeling van waterpokken

Waterpokken duurt over het algemeen 10 tot 12 dagen. De blaasjes gaan vanzelf weer weg. Je hoeft waterpokken dus niet te behandelen. Als je kind veel last heeft van jeuk, kun je bij de apotheek een verkoelende lotion kopen. Heb je een baby? Gebruik dan sokjes of handschoentjes zodat hij niet aan de blaasjes kan krabben.

Media Filter
Petra MoenPetra2707

vrijdag 27 juni 2014 14:50

waterpokken - wie stelt mij gerust??

Hallo allemaal,

wie kan mij gerustellen?

Afgelopen zaterdag (21 juni) heeft ons dochtertje van 1,5 gespeeld met 2 andere kindjes. Bij 1 van die 2 kindjes zijn op zondag vlekjes ontstaan en op maandag (23 juni)zaten hier blaasjes op....waterpokken dus.
Normaal gesproken zou ik hier niet zo hysterisch over doen; waterpokken zal ze uiteindelijk toch een keer moeten krijgen.... MAAR nu over 3 weken gaan wij met vakantie (18 juli). Dit is op 1 dag na 4 weken na de mogelijke besmetting.
Mijn eerste vraag is: wat is nu de daadwerkelijke kans dat ons dochtertje nav het speelcontact met dit kindje ook waterpokken krijgt? Heb op een site gelezen dat na contact met iemand met waterpokken de kans toch wel 80 à 90 % is dat ze ook waterpokken krijgt. Klopt dit?
En de 2e vraag is: als ze dus toch waterpokken krijgt hoe groot is dan de kans dat we hier met de vakantie nog mee te maken hebben? Ik heb gelezen dat de waterpokken meestal tussen de 2 en 3 weken na besmetting opkomen; dat zou dan zijn tussen 5 en 12 juli ongeveer. Dan zou als het goed is voor 18 juli het besmettingsgevaar (als de pokjes ingedroogd zijn) wel weer over zijn toch?


Ik weet dat ik lastige vragen stel waar ook geen antwoorden met zekerheid op te geven zijn. Maar wil toch weten wat de verwachtingen kunnen zijn aagezien wij vanaf 19 juli een week in een babyhotel in Oostenrijk zullen verblijven. En ik weet dat we daar niet aan kunnen komen met een kindje met waterpokken die nog besmettelijk zijn....

Wie heeft er wat antwoorden voor me?

Alvast super bedankt!!!

Petra

Petra MoenPetra2707 28 juni 2014 0:10

Bedankt Beer86 voor je reactie!

Beer86 27 juni 2014 16:18

Mij is vertelt door artsen dat de besmetting plaats vindt voordat het uitbreekt. Via blaadjes als die kapot zijn gegaan en het vocht in grote hoeveelheden op jou kind is overgebracht.  Met al die datums kun je echt helemaal niks en het maakt je alleen maar onrustig. Heel veel kinderen worden er niet eens ziek van. Als je kindje het nog niet heeft gehad voor je op vakantie gaat zou ik candula zalf mee nemen en wat meer pijnstillers. (Candula als ik het mij goed herinner. Kunnen ze wel bij helpen bij de drogist) als de blaasjes zijn ingedroogd is het niet meer besmettelijk. Probeer het van je af te zetten en op je af te laten komen je kunt het niet voorkomen. En al helemaal niet voorspellen.

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×