Zesde ziekte

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door het herpes virus. Het komt voornamelijk voor bij kinderen die tussen de 3 maanden en 3 jaar oud zijn. Besmetting kan plaatsvinden door bijvoorbeeld niezen, hoesten, zoenen of bijten. Helaas kan je niet voorkomen dat je kind besmet raakt met de zesde ziekte.

Symptomen van de zesde ziekte

Als je kind besmet is met de zesde ziekte zal hij eerst hoge koorts krijgen. Vaak duurt de koorts 3 tot 5 dagen. Sommige kinderen krijgen tijdens deze fase ook last van koortsstuipen. Ook zetten de klieren in de hals en achter de oren wat op.

Wanneer de koorts wat minder wordt, zullen er kleine lichtrode vlekjes in het gezicht van je kind en op zijn romp verschijnen. Deze vlekjes kunnen gaan jeuken, maar verdwijnen meestal weer na 1 tot 2 dagen. Een ander herkenbaar symptoom van de zesde ziekte is vlekjes achter in de keel. Vaak verschijnen deze vlekjes op de 4e dag van de infectie.

Behandeling van de zesde ziekte?

Er bestaat geen behandeling tegen de zesde ziekte. Je mag je kind eventueel paracetamol geven om de koorts wat te verlichten. Overleg dit eerst met je huisarts. Ook kan je de jeuk wat proberen te verlichten door een anti-jeukzalf of -lotion te gebruiken. Deze zijn te koop bij de apotheek.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×