Soorten ontwikkeling

Vanaf de geboorte maakt je kind allerlei ontwikkelingen door. De grootste ontwikkelingen kan je verdelen onder de cognitieve, motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Cognitieve ontwikkeling

Bij de cognitieve ontwikkeling hoort het leren van informatie verwerken en opslaan. Ook leert je kind om alle vaardigheden en kennis die bij heeft opgedaan op een later moment weer te toe te passen. Bij deze ontwikkelingen is het geheugen erg belangrijk. Voorbeelden van cognitieve ontwikkeling zijn de ontwikkelingen op taalgebied. Jongens lopen vaak wat achter op taalgebied. Ze hebben meer last van spraakproblemen en beginnen ook later met praten dan meisjes. 

Motorische ontwikkeling 

De motorische ontwikkeling kan je onderverdelen in de grove en fijne motoriek. Voorbeelden van grove motoriek zijn lopen, rennen, springen zwemmen en balans houden. Voor de fijne motoriek is vaak wat meer aandacht en concentratie nodig. Voorbeelden hiervan zijn: knippen, schrijven, binnen de lijntjes kleuren en een speldje oppakken. Vaak heeft je kind voor de fijne motoriek de grove motoriek nodig. Je kind moet bijvoorbeeld evenwicht beheersen om netjes te kunnen schrijven. Jongens zijn sneller met het ontwikkelen van hun grove motoriek en meisjes zijn sneller met de ontwikkeling van de fijne motoriek. 

Sociaal-emotionele ontwikkeling 

Je kind ontwikkelt zich in een korte periode van een volledig afhankelijk kind tot een redelijk zelfstandig kind. Je kind wordt zich bewust van zichzelf en de wereld om zich heen. Het ontwikkelen van emoties, zelfbeeld, temperament, motivatie en hechting vallen onder de sociaal-emotionele ontwikkeling. 

Media Filter
Dounia

zaterdag 10 december 2016 21:16

Geschrokken!

Dag,

Ik weet niet zo goed waar ik mijn vraag moet plaatsen maar dan maar even zo.

Zoon 4,5 jaar oud zit sinds september op school.Nu kwam hij vandaag met een verhaal waar ik best van geschrokken ben.Hij was erg vreemd aan het doen met zijn piemel en ik vroeg waarom doe je dat?Hij vertelde mij dat er een jongen uit zijn klas dat ook doet en ook bij een meisje.Hij maakte ook een lik beweging mijn zoon een een lichte spraaktaal achterstand dus erg lastig om er uit te krijgen wat hij precies bedoelt.Hij is sinds school ook erg met billen en piemel bezig en maakt soms rare bewegingen met zijn billen.

Wat moet ik hier mee?

iemand een idee?

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×