Spraakontwikkeling bij kinderen

Al vanaf dag 1 communiceert je kind. Vlak na de geboorte doet hij dit door te huilen. Langzamerhand ontwikkelen zich hierin steeds meer variaties. Dit is de eerste vorm van communicatie. 

Leren luisteren

Je kind leert goed praten, als hij ook goed heeft leren luisteren. Met luisteren bedoelen we gericht aandacht hebben voor een bepaald geluid, leren waar het geluid vandaan komt, wat het geluid betekent en wat het geluid veroorzaakt. Door goed te luisteren leert je kind verschillende geluiden van elkaar te onderscheiden. 

Het eerste jaar

In de eerste 6 en 12 maanden wordt je kind zich steeds meer bewust dat bepaalde geluiden, gebaren en woorden gebruikt worden voor communicatie. Aan het eind van het eerste jaar is je kind waarschijnlijk in staat om de meeste klanken goed uit te spreken. Rond zijn 4e verjaardag kan hij (bijna) alle klanken en klankcombinaties uitspreken. Natuurlijk blijven sommige combinaties lastig, zoals de S en de R. 

Het eerste woordje

Je kind zal waarschijnlijk zijn eerste woordje zeggen als hij tussen de 13 en 18 maanden oud is. Hij leert de taal het beste begrijpen als jij als ouder langzaam en duidelijk spreekt en veel herhaald. Na het eerste woordje zal hij 1-woord zinnen gaan gebruiken. Daarna zal hij zich uitdrukken door middel van 2-woord zinnen. En uiteindelijk communiceert je kind door middel van meer-woord zinnen. 

Media Filter
Sabine Janssen

donderdag 12 mei 2016 12:31

Peuter 26 maanden zegt niks

Hallo, 

Mijn zoontje is 26 maanden en zegt nog niks. Het enige wat hij zegt is: papa en mama. Dit komt er een beetje kreunend uit. Verder zegt hij dus helemaal niks, ook geen klanken. 

Hij gaat al naar de logopedie, maar vooralsnog hebben we daar geen resultaat van. Verder is hij normaal intelligent. Dat is getest.

om me heen hormail vaak " het komt vanzelf", maar het komt dus niet en ik maak me steeds meer zorgen. 

Zijn er mensen die hier ervaringen mee hebben?

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×