Ouderlijk gezag

Ouderlijk gezag is het recht en de plicht die je als ouder hebt om je kind op te voeden en te verzorgen. Als je ouderlijk gezag hebt, ben je ook de wettelijke vertegenwoordiger van je kind.

Wie krijgt het ouderlijk gezag?

Als jij en je partner getrouwd zijn, krijgen jullie allebei automatisch het ouderlijk gezag. Als je niet getrouwd bent, krijg jij als moeder alleen het ouderlijk gezag over je kind. Dit verandert niet als je partner jullie kind erkent. Ook dan heb jij alleen het ouderlijk gezag.

Ouderlijk gezag krijgen

Wil de vader van je kind ook ouderlijk gezag? Dan moet hij een verzoek tot aantekening van ouderlijk gezag indienen bij de griffier van het kantongerecht. Dit verzoek kan je partner alleen indienen als hij jullie kind heeft erkend. 

Verzoek indienen bij rechtbank

Als jij als moeder alleen het ouderlijk gezag hebt, kan er een verzoek worden ingediend bij de rechtbank om samen met nog een ander persoon het ouderlijk gezag te delen. Deze persoon moet een nauwe betrekking hebben met je kind. Zo kan je ook als homseksueel stel beiden ouderlijk gezag krijgen. 

Media Filter
ginoa10

zondag 15 januari 2017 0:16

verlamde moeder

hey, ik zal snel de situatie uitleggen. mijn ouders gingen scheiden tot mijn moeder een herseninfarct kreeg. mij vader is terug naar ons huis moeten kome om voor ons te zorgen. mijn moeder is terug thuis maar is half verlamd, voor de rest is er niets. de reden waarom mijn vader moest verhuizen was omdat hij een alcoholieker was en altijd ruzie maakte over de kleinste dingen. mijn vader en moeder leven nu samen in 1 huis en hebben nog altijd veel ruzie. Mijn moeder wilt dat hij terug verhuist (eigenlijk iedereen in dit gezin) maar blijkbaar gaat dat niet omdat mijn moeder half verlamd is. 

is dit echt zo? indien ja is er geen andere oplossing zodat hij wegkan?

mijn zus is 18 en ik ben bijna 16. mijn kleine broers zijn 10 en 6. ik en mijn grote zus doen bijna alles. mijn vader kookt alleen en gaat werken. koken kunnen mijn zus en ik ook doen en als mijn ma speciale spullen heeft kan ze wel helpen met koken etc.. 

heeft iemand hier een antwoord voor of kent u  iemand die er meer over weet? 

Mvg gino

mamammissy

zondag 25 januari 2015 7:55

omgangs regeling wijzigen

Ik wil graag de omgangs regeling die ik nu heb met mijn ex over onze twee kinderen van 5 en 7 wijzigen, maar hij wil dat niet.

We hebben nu de regeling dat ik de kinderen om de twee weken een weekend zie, dit is 3 jaar geleden in goed overleg afgesproken, en is ook op papier vast gelegd.

Nu is mijn situatie dusdanig veranderd en zijn me een aantal dingen zeer tegen gevallen (onderlinge afspraken met mijn ex en het zien en op de hoogte houden van belangrijke dingen betreft de kinderen)

Ik wil dus graag een ruimere omgangsregeling en eigenlijk het liefst co ouderschap of tenminste dat de kinderen evenveel dagen bij mij zijn als bij hem.

Mijn ex wil daar op geen manier aan mee werken, hij vind dat ik de kinderen genoeg zie en bedenkt alles uit zijn eigen oogpunt niet vanuit de kinderen, zij laten duidelijk merken ook meer bij mij te willen zijn.

Ik heb morgen gesprek met een advocaat, ben erg benieuwd wat me te wachten staat. Misschien andere die ervaringen met mij kunnen delen en ook dit "gevecht"zijn aangegaan.

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×