Pleegouders

Als je pleegouder bent, verzorg je het kind van iemand anders. Ook ben je verantwoordelijk voor de opvoeding van dit kind. Nadat een kind in een pleegoudergezin is geplaatst, worden de pleegouders begeleid vanuit een instelling. Pleegouderschap kan onder 3 verschillende juridische vormen tot stand komen: vrijwillig, door een ondertoezichtstelling en voogdij. 

Netwerkpleeggezin

Soms wordt een kind bij zijn ouders uit huis geplaatst. Er wordt dan onderzocht of er in de directe omgeving mensen geschikt zijn om het pleegouderschap op zich te nemen. Deze vorm van pleegouderschap noemen we een netwerkpleeggezin. In geval van crisis zijn de ouders soms niet op de hoogte van de verblijfplaats van het kind, vanwege veiligheidsredenen.

Hulpverleningsvariant 

Pleegouderschap kan ook plaatsvinden in de vorm van een hulpverleningsvariant. Het kind komt dan bijvoorbeeld voor 4 weken bij de pleegouders wonen. Bij deze variant van pleegouderschap wordt er gekeken of de hulpverlening echt noodzakelijk is of dat het kind weer terug kan naar zijn biologische ouders. Deze vorm van pleegouderschap duurt maximaal 6 maanden. 

Opvoedingsvariant

Bij de opvoedingsvariant van pleegouderschap wordt het kind voor een langere periode ondergebracht in een pleeggezin. Vaak wordt het kind tot volwassenheid opgevoed door de pleegouders. 

Deeltijdvariant

De naam zegt het eigenlijk al. Pleegouderschap in deeltijdvariant is altijd tijdelijk. Denk hierbij aan weekendpleegzorg, vakantiepleegzorg of naschoolse opvang. 

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×