Premenstrueel-syndroom (PMS)

Ongeveer 5 procent van de vrouwen hebben last van het premenstrueel syndroom (PMS), hierbij hebben ze last van emotionele en lichamelijke klachten. De symptomen treden vaak vlak voor de menstruatie op. Dat het vlak voor de menstruatie optreedt, betekent niet dat een vrouw er haar hele vruchtbare periode last van hoeft te hebben. Het is ook mogelijk dat het syndroom pas na je 30e of na het krijgen van kinderen optreedt. 

Klachten bij PMS

Veel vrouwen met PMS hebben last van duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, opgezwollen borsten, buikpijn en een strakke huid. Je kan ook psychische klachten krijgen. Je kan bijvoorbeeld last hebben van angst, depressieve gevoelens, nervositeit, prikkelbaarheid en agressie. 

Oorzaak van PMS

De oorzaak van de klachten van PMS is nog niet bewezen. Er zijn mensen die menen dat PMS komt door de wisseling in het progesterongehalte in de 2e week van je cyclus. Het kan zijn dat bij vrouwen met heftige PMS-klachten de progesteron-spiegel te laag blijft. Andere mensen denken dat het aan het hormoon prolactine ligt. Dit hormoon zorgt voor het op gang komen en onderhouden van de melkproductie bij borstvoeding. Weer anderen denken dat het komt door een tekort aan vitamine B6.

Behandeling van PMS

De behandeling tegen PMS hangt af van de klachten die je hebt. Wat algemeen bekend is, is dat de anticonceptiepil de klachten vaak geheel of voor een deel wegneemt. Ook geneesmiddelen die het serotinegehalte verhogen blijken goed te helpen. 

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×