De rhesusfactor

Bij 85 procent van de bevolking is de rhesusfactor aanwezig. Als je rhesuspositief bloed hebt, heb je een eiwitachtige stof in je bloed. Tijdens het eerste bezoek aan je verloskundige wordt gekeken of je rhesuspositief of -negatief bloed hebt.

Rhesusfactor als je zwanger bent

Als je partner rhesuspositief bloed heeft en jij rhesusnegatief, kunnen jullie een kind krijgen met rhesuspositief bloed. Het bloed van jou en je kind mag dan niet worden vermengd bij de bevalling. Jouw bloed reageert namelijk vijandig op de rode bloedcellen van je kind. Wanneer dit toch gebeurt, kan je kind rhesusziekte krijgen.

De rhesusprik

Als jouw bloed rhesusnegatief blijkt, wordt er met 27 weken zwangerschap gecontroleerd of er antistoffen tegen de rhesusfactor in je bloed zitten. Ook krijg je een injectie met antistoffen tegen de rhesusfactor. Als je baby wordt geboren, wordt er meteen gekeken of hij rhesuspositief bloed heeft. Als dit het geval is, maakt jouw moederbloed afweerstoffen aan. Wanneer je tijdens een volgende zwangerschap weer een kind met rhesuspositief bloed krijgt, kan dat de rhesusziekte veroorzaken.

Rhesusziekte

Antistoffen van een eerdere zwangerschap komen via de placenta bij je kind en breken zijn rode bloedcelen af. Hierdoor wordt je kind geboren met bloedarmoede. Ernstige bloedarmoede kan leiden tot hersenafwijkingen of zelfs tot het overlijden van je baby.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×