Rhesus D negatief

Rode bloedcellen bepalen naast je bloedgroep ook een ander kenmerk van je bloed. Namelijk wat de rhesusfactor in je bloed is. Je kan rhesuspositief of -negatief zijn. Als je rhesusnegatief bent, kun je rhesus c negatief of rhesus D negatief zijn.

Bloedonderzoek rhesusfactor

Tijdens de eerste controle bij je verloskundige wordt er een bloedonderzoek gehouden. Het bloed dat wordt afgenomen, wordt onderzocht op de rhesusfactor. Hieruit kan blijken dat je rhesus D negatief bent. Als dit het geval is, wordt je bloed verder onderzocht.

Vervolgonderzoek rhesusfactor

Rond week 27 van je zwangerschap krijg je een extra bloedonderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt onderzocht of je lichaam antistoffen tegen andere bloedgroepen aanmaakt. Als dit blijkt, is er verder onderzoek nodig. Je verloskundige of gynaecoloog kan je hier meer over vertellen. Daarnaast bepaalt het onderzoek ook de rhesus D bloedgroep van je ongeboren baby.

Je baby is rhesus D positief

Als je baby rhesus D positief is, bestaat er de kans dat je antistoffen tegen de rode bloedcellen van je baby aanmaakt. Om dit te voorkomen, krijg je rond de 30e week van je zwangerschap een injectie met anti-rhesus D antistoffen. Door de injectie is de kans erg klein dat je de antistoffen toch aanmaakt. Na de bevalling krijg je nog een injectie.

Je baby is ook rhesus D negatief

Als je baby ook rhesus D negatief is, is er niks aan de hand. Je kan dan geen antistoffen aanmaken tegen de rode bloedcellen van je baby.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×