Shaken baby syndroom

Als je baby flink door elkaar wordt geschud, kan zit zeer ernstige gevolgen hebben. Dit komt doordat de nekspieren, hersenen en bloedvaten van je baby nog niet zo sterk zijn. Het geschudt kan schade toebrengen aan de bloedvaten, hersenen en zenuwen in de nek- en hersenregio van je kind. Op deze manier ontstaat het shaken baby syndroom.

Niet expres schudden

Het shaken baby syndroom wordt niet alleen veroorzaakt door grof geweld. Uit onderzoek blijkt dat in veel gevallen de baby niet ernstig werd mishandeld. Vaak lopen baby’s het syndroom op door onmacht van de ouders. De baby blijft bijvoorbeeld uren achter elkaar huilen, waardoor jij als ouder hem uit frustratie door elkaar schudt.

Aanwijzingen van het shaken baby syndroom

Als je baby het shaken baby syndroom heeft, is dat vaak te zien aan beurse plekken in de nek, bloedingen in de ogen en zwellingen, kneuzingen of bloedingen in de hersenen of schedel.

Gevolgen van shaken baby syndroom

Als je kind extreem door elkaar is geschud, kan hij er verschillende gevolgen aan overhouden. Hij kan er bijvoorbeeld concentratie- en leerproblemen aan overhouden. Andere gevolgen zijn doofheid, blindheid, verlamming, ontwikkelingsachterstand en problemen met ademen. In het ergste geval kan je baby zelfs overlijden.

Genezen van shaken baby syndroom

Helaas kan je baby niet genezen van het shaken baby syndroom. De schade die is aangericht is blijvend. Heb je of denk je dat je baby door elkaar is geschud? Ga dan meteen naar de eerste hulp van het ziekenhuis.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×