Stuitligging

3 tot 4 procent van de baby’s ligt tijdens de zwangerschap in een stuitligging. Tussen de 20 en 25 weken zwangerschap ligt 1 op de 3 baby’s in een stuit. Maar de meeste baby’s draaien een paar weken voor de uitgerekende datum met hun hoofd naar beneden. Als je baby niet zelf draait, kan je verloskundige je baby proberen te draaien.

Oorzaak van een stuitligging

De oorzaak van een stuitligging is niet bekend. Vaak komt een stuitligging voor bij te vroeg geboren baby’s, meerlingzwangerschappen, een voorliggende placenta, afwijkende vorm van de baarmoeder of de bekken en baby’s met een aangeboren afwijking.

Een keizersnede

Als je baby in stuitligging ligt, betekent dat lang niet altijd dat er een keizersnede nodig is. Wel moet je altijd bevallen in het ziekenhuis. Verder verloopt een stuitbevalling hetzelfde als een normale bevalling. Of je wel of geen keizersnede krijgt, bespreek je vooraf met je verloskundige. Er zijn een aantal factoren die hier invloed op hebben, zoals het gewicht van je baby en of het hoofdje van je baby voorover ligt.

Media Filter
carin poulissen

zaterdag 30 mei 2015 11:09

yoga oefening voor stuitligging

mijn laatste baby lag met 36 weken in stuit en heb ik binnen 2 dagen kunnen laten draaien met een yoga houding, elke dag 3 x 10 minuten doen, je vindt de houding op internet

carin poulissen 30 mei 2015 11:10

ps : het draaien van de baby in het ziekenhuiskan bloedingen veroorzaken bij de bevalling - de yoga werkt in 50-70% vd stuitliggingen

Dmelza

donderdag 21 augustus 2014 23:14

Onvolkomen stuitligging

Hallo lieve allemaal!

Ik ben op dit moment 34 weken zwanger, en me baby ligt in een onvolkomen stuitligging ook is zij nog te klein haar gewicht is geschat rond de 1900 gram. Het is mijn eerste zwangerschap en maak me best wel zorgen, heb morgen een gesprek bij de gynecoloog, maar zijn er mensen die hier ook ervaring mee hebben?

liefs,

Nadia_Evy 3 september 2014 13:01

Hallo,
Hoop dat de afspraak bij de gynaecoloog goed is gegaan en het al wat duidelijker voor je is geworden.

Ik heb een dochtertje van 1,5 en die lag ook in een onvolkomen stuitligging. Wij hebben ook een uitwendige draaiing geprobeerd. Dat houd in dat er een weeënremmer in je bloed wordt gespoten, zodat de baarmoeder zich ontspant, en dan gaan ze zo proberen om je baby om te draaien. Helaas was dit bij mij niet gelukt.
Dus toen hebben mijn man en ik samen besloten om te kiezen voor een keizersnede.
Onze dochter is gehaald toen ze precies 39 weken was. Alles was goed verlopen, mijn dochter gezond en mijn operatie is goed gegaan.

Mijn dochtertje heeft wel een tijdje een spreidbroekje aan gemoeten ivm haar heupjes. Als het goed is wordt jullie kindje daar als hij 3 maanden oud is voor getest. Dan worden er foto’s of een echo gemaakt van de heupjes om te kijken of alles goed is.

Mijn dochtertje is verder super gezond en gelukkig!

Liefs,
Nadia_Evy

nathalie 24 augustus 2014 15:36

Hallo, ik heb 2 kindjes gehad die in een stuit lagen..de eerste is inmiddels al 7 jaar en ze is ook geboren met eerst de billetjes..dat raad k niemand aan en dan zou k liever kiezen voor een keizersnede..mijn dochtertje was helemaal gekneust vam onderen en ze ademde niet met de geboorte. .dus dat nooit meer..de 2de mijn zoontje van nu bijna 4 lav ook weer in een stuit ma die hebben ze gelukkig wel kunnen draaien met 33 weken..dus hij is normaal geboren..nu ben k weer zwanger ma nog heel pril dus k hoop dat t deze x goed gaat..ik heb tussen mijn kindjes in elke x een miskraam gehad voor een gezonde zwangerschap dus k ben erg bang voor de eerste echo over 1, 5 weken ..3 maand geleden een MA gehad dus mijn angst is heel erg aanwezig..wie heeft zoiets ook meegemaakt?  Ik ben dus 6 x zwanger geweest waarvan 2 gezonde kindjes gekregen en hopelijk nu nr 3..groetjes

Candice

maandag 31 maart 2014 14:26

Van stuitligging naar hoofdligging

Bekijk in dit filmpje hoe je kind van een stuitligging naar een hoofdligging gedraaid wordt.

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×