Hemoglobine

Hemoglobine is een eiwit dat in je rode bloedcellen zit. De hemoglobine wordt gevormd uit ijzer en vervoert zuurstof door het bloed. Als je een tekort hebt aan ijzer, kan er niet voldoende hemoglobine worden aangemaakt. Hierdoor kan er niet genoeg zuurstof worden vervoerd naar jou en de baby en daardoor krijg je bloedarmoede.

Zwanger en bloedarmoede

Bloedarmoede komt vaker voor bij zwangere vrouwen. Dit komt doordat de vraag naar ijzer, folium, foliumzuur en andere mineralen en vitaminen sterkt toeneemt. En al deze stoffen zijn belangrijk voor de productie van hemoglobine.

Klachten bij bloedarmoede

De verschijnselen van bloedarmoede zijn onder andere een bleke huid, hoofdpijn, duizeligheid en pijn op de borst. Andere veel voorkomende verschijnselen zijn vermoeidheid en snel buiten adem zijn.

Bloedarmoede en de gezondheid van je baby

Je lichaam zorgt eerst voor je baby en dan voor jezelf. Zorg daarom goed voor jezelf en zorg dat je voldoende ijzer binnenkrijgt.

Gevolgen voor de baby

Gelukkig heeft een te laag gehalte aan hemoglobine niet zo snel invloed op je baby. Pas bij een extreem tekort aan hemoglobine loopt je ongeboren baby gevaar.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×