HIV en aids

HIV is een seksueel overdraagbare aandoening en kan de ziekte aids veroorzaken. Om die reden wordt HIV ook wel het aidsvirus genoemd. Gelukkig zijn er behandelingen met HIV-remmers, die in veel gevallen de ziekte aids kunnen voorkomen of uitstellen. Helaas zijn beide ziektes nog niet te genezen. Wel kan je als drager van HIV voorkomen dat je iemand anders besmet.

Besmetting met HIV

Het HIV-virus zit onder andere in bloed, vaginaal vocht, sperma, voorvocht en moedermelk. Je kan besmet raken met HIV door:

  • Onveilig seksueel contact. Zoals vaginale, anale of orale seks
  • Bloedcontact met een besmet persoon. Wanneer zowel jij als een besmet persoon allebei een open wond heeft en het bloed met elkaar vermengt
  • Het hergebruiken van een naald bij drugsgebruik. De naald kan gebruikt zijn door een besmet persoon, waardoor je bij hergebruik jezelf kan besmetten
  • Overdacht van moeder op kind. Zwangere vrouwen met HIV, die niet worden behandelt voor de HIV, besmetten tijdens de zwagerschap hun baby met HIV

Behandeling van HIV

Als je besmet bent met HIV, kun je in Nederland een standaard behandeling met HIV-remmers krijgen. De remmers stellen uit of voorkomen dat je geïnfecteerd raakt met aids. Ook bestaan er tegenwoordig speciale zwangerschapsvriendelijke HIV-remmers.

Aids

Mensen met aids hebben een niet goed werkend afweersysteem. Dit is veroorzaakt door het aidsvirus. Het aidsvirus is zo hardnekkig, dat je afweersysteem niet sterk genoeg is om het aan te kunnen. Het aidsvirus breekt je afweersysteem af, waardoor je infecties oploopt en uiteindelijk kan overlijden.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×