Irregulaire antistoffen

Irregulaire antistoffen kunnen ontstaan na een bloedtransfusie of een eerdere zwangerschap. Aan het begin van je zwangerschap wordt je bloed onderzocht. Het wordt dan onder andere getest op irregulaire antistoffen.

Irregulaire antistoffen en je baby

Irregulaire antistoffen zijn antistoffen tegen verschillende bloedgroepen. Als je als zwangere vrouw irregulaire antistoffen in je bloed hebt, komen deze via de placenta bij je baby terecht. Niet alle irregulaire antistoffen hebben gevolgen voor je baby. Dit hangt af van de bloedgroep van je baby en tegen welke bloedgroep de irregulaire antistof is. Als de irregulaire antistof inderdaad tegen de bloedgroep van je baby is, kunnen deze stoffen zijn bloed geleidelijk afbreken. Hierdoor heeft je baby meer kans om geel te worden na de geboorte en kan er tijdens de zwangerschap bloedarmoede ontstaan bij je baby.

Aanwezige irregulaire antistoffen tijdens zwangerschap

Als er irregulaire antistoffen in je bloed zijn gevonden, wordt ook het bloed van je partner onderzocht om zijn bloedgroep te bepalen. Aan de hand van de bloeduitslagen wordt berekend welke bloedgroep je baby mogelijk heeft. Wanneer de kans bestaat dat de irregulaire antistoffen het bloed van je baby kunnen afbreken, zal er extra onderzoek worden gedaan.

Extra maatregelen

Wanneer er aanwijzingen zijn dat het bloed van je baby wordt afgebroken, kan de gynaecoloog je adviseren om je voor je uitgerekende datum in te leiden. Heel soms wordt er een bloedtransfusie gedaan bij de baby in de baarmoeder.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×