Zwanger & rode hond

De besmettelijke ziekte rode hond wordt veroorzaakt door een virus, dat voornamelijk bij kinderen voorkomt. Maar ook als volwassene kun je er besmet mee raken. Het virus wordt verspreid via druppeltjes in de lucht. Die druppeltjes komen daar door bijvoorbeeld niezen of hoesten.

Besmetting met rode hond

Als je bent besmet duurt het ongeveer 2 tot 3 weken voordat de eerste ziekteverschijnselen zich voordoen. Wanneer je eenmaal besmet bent met rode hond, ben je 5 tot 7 dagen voordat je huiduitslag krijgt besmettelijk. Ook blijf je vanaf dat moment nog 5 tot 7 dagen besmettelijk.

Symptomen rode hond

Mensen die besmet zijn met rode hond hebben een bleek-rode huiduitslag en lichte koorts. Ook kunnen de lymfeklieren achter je oren opzetten en zijn soms je gewrichten pijnlijk.

Zwanger en rode hond

Gelukkig is rode hond op zich geen ernstige ziekte. Wel kan het gevaarlijk zijn voor je baby als je als zwangere vrouw zelf nooit rode hond hebt gehad en besmet raakt. Je hebt dan kans op een miskraam of een baby met een aangeboren afwijking. De ziekte kan afwijkingen veroorzaken aan de hersenen, ogen, het middenoor en het hart van je baby. De kans hierop is het grootst in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.

Inenten tegen rode hond

Ben je niet ingeënt met rode hond? Laat dit dan als nog doen. Weet dat je na de inenting de eerste 3 maanden niet zwanger mag worden. Ben je al zwanger en niet ingeënt? Dan kan je pas na je zwangerschap worden ingeënt.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×