Combinatietest

Als je zwanger bent, heb je de keus om de combinatietest te doen. De combinatietest is een onderzoek, waarbij de kans wordt uitgerekend op een baby met het Downsyndroom. De test bestaat uit een combinatie van 2 onderzoeken. Namelijk een bloedonderzoek en een echoscopisch onderzoek.

Het bloedonderzoek

Bij het bloedonderzoek wordt er een buisje bloed bij je afgenomen. Dit bloed wordt getest op 2 hormonen. Het bloedonderzoek zal tussen week 9 en 14 van je zwangerschap plaatsvinden.

Het echoscopisch onderzoek

Tijdens deze echo wordt de dikte van de nekplooi van je baby gemeten. De nekplooi is een dun laagje vocht, dat zich onder de huid in de nek van je baby bevindt. Bij een zwangerschapsduur van 10 tot 14 weken hebben alle ongeboren baby’s een dun laagje vocht in hun nek. Maar hoe dikker het laagje vocht is, hoe groter de kans is dat je baby wordt geboren met het Downsyndroom. De echo vindt plaats tussen week 11 en 14 van je zwangerschap.

Uitslag van de combinatietest

De uitkomsten van de 2 onderzoeken worden gecombineerd met je leeftijd en de exacte duur van je zwangerschap. Hieruit blijkt uiteindelijk de uitslag van de combinatietest. Als blijkt dat je een verhoogde kans hebt op een baby met het Downsyndroom, wordt er zo snel mogelijk een vervolgafspraak gemaakt.

Een verhoogde kans

Dat je een verhoogde kans hebt, betekent niet dat je baby daadwerkelijk wordt geboren met het Downsyndroom. De meeste vrouwen met een verhoogde kans krijgen gewoon een baby zonder het Downsyndroom.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×