Groep-B-streptokokken

Streptokokken zijn bacteriën, die alleen zichtbaar zijn onder een microscoop. Er zijn verschillende soorten streptokokken. Hiervan is de ‘groep-B-streptokok’ er één. De groep-B-streptokok wordt ook wel GBS genoemd.

GBS bij zwangere vrouwen

1 op de 5 volwassenen draagt GBS bij zich, zonder hier last van te hebben. De bacterie bevindt zich in de darmen, bij de andere bacteriën. Daarnaast is hij ook vaak te vinden in de baarmoedermond of vagina. Als je zwanger bent, wordt je niet standaard getest op GBS. Soms is het wel verstandig om een zwangere vrouw op GBS te testen. Zoals wanneer je wordt opgenomen in het ziekenhuis vanwege voortijdige weeën.

Kans op een baby met GBS

Ongeveer 50 procent van de vrouwen die draagster is van GBS, geeft dit tijdens de bevalling door aan haar baby. Je baby kan besmet raken tijdens de bevalling of na de geboorte en ziek worden zodra de bacteriën zijn lichaam binnentreden. Gelukkig zitten de bacteriën vaak alleen op de huid of de slijmvliezen en wordt je baby niet ziek.

Besmet met de GBS-ziekte

Bij 1 op de 100 baby’s treden de bacteriën wel het lichaam binnen. Een besmette baby wordt vaak meteen ziek. Hij ademt snel, oppervlakkig en kreunt zacht. Soms houdt het ademen zelfs even op. Ook reageert je baby erg sterk op prikkels en kunnen er stuipen ontstaan. De ziekte kan ook ontstekingen veroorzaken, zoals long- en hersenvliesontsteking. Ongeveer 25 procent overlijdt aan de infectie.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×