Hemoglobinegehalte

In het begin van je zwangerschap zal je langs je verloskundige of gynaecoloog gaan. Tijdens dit bezoek wordt meestal bloed afgenomen om te controleren op een aantal ziektes en aandoeningen. Een onderdeel van dit onderzoek is het vaststellen van het hemoglobinegehalte in je bloed. Later in je zwangerschap wordt dit herhaald.

Wat is hemoglobine?

Hemoglobine is de kleurstof of het pigment in je rode bloedlichaampjes. Het pigment zorgt voor het vervoer van zuurstof in je lichaam. Dus van je longen naar de verschillende organen en weefsels in je lichaam. Verder bestaat hemoglobine voor een groot deel uit ijzer.

Hemoglobinegehalte tijdens je zwangerschap

Tijdens het vaststellen van het hemoglobinegehalte, wordt er gekeken hoeveel rode bloedlichaampjes er in je bloed zitten. Als je een te laag hemoglobinegehalte hebt, heb je bloedarmoede. Je bloed bevat dan te weinig hemoglobine om het zuurstof naar al je cellen te vervoeren.

Bloedarmoede tijdens je zwangerschap

Als zwangere vrouw heb je meer kans op bloedarmoede. Dit komt doordat je lichaam ongeveer 1 liter extra bloed aanmaakt voor de placenta. Hiervoor is extra ijzer nodig. Je baby haalt het ijzer uit jouw bloed, voor de aanmaak van zijn eigen bloed. Hierdoor ontstaat er bij jou een ijzergebrek, wat bloedarmoede veroorzaakt. Als je verloskundige of gynaecoloog denkt dat je hemoglobinegehalte te laag is, zal je waarschijnlijk staalpillen voorgeschreven krijgen. Staalpillen bevatten een ijzerpreparaat dat het ijzertekort in je bloed weer aanvult.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×