Neurale-buisdefect

Een neutrale-buisdefect is een aangeboren afwijking. De neurale buis zorgt tijdens je zwangerschap voor de vorming van het ruggenmerg en de hersenen van je baby. Als hierbij iets mis gaat, ontstaat een neurale-buiseffect. De wervelkolom of het schedeldak van je baby is dan niet goed aangelegd. Hierdoor ontstaat een open ruggetje of een open schedel.

Open ruggetje

Als je baby een open ruggetje heeft, betekent dit dat er een aantal wervels niet goed zijn gesloten. Het ruggenmerg wordt dan niet volledig afgesloten. Vaak zijn kinderen met een open ruggetje lichamelijk en verstandelijk gehandicapt.

Open schedel

Baby’s die worden geboren met een open schedel overlijden helaas vaak bij de geboorte, of vlak daarna.

Oorzaak van neutale-buisdefect

De oorzaak van een neutale-buisdefect is nog niet bekend. Soms is er sprake van een combinatie van factoren. Zoals bepaald medicijngebruik tijdens de zwangerschap. Maar vaak is er geen oorzaak aan te wijzen. Je kan de kans op een neutale-buisdefect wel verminderen, door extra foliumzuur te slikken rond de bevruchting. Helaas kan je de aandoening niet voorkomen.

Ontdekken van neutale-buisdeffect

Over het algemeen wordt een neutale-buisdefect ontdekt tijdens een echo. Grote en ernstige afwijkingen zijn vaak al te zien rond week 12 van je zwangerschap. Tussen week 16 en 20 van je zwangerschap kunnen ook kleinere wervelafwijkingen in de rug worden vastgesteld. Als de rug van je baby moeilijk te beoordelen is, of de kans op een open ruggetje is groot, kan er een aanvullend vruchtwateronderzoek worden voorgesteld.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×