Triple-test

Met de triple-test wordt er onderzocht wat de kans is dat je een kind krijgt met het Downsyndroom. Ook geeft de test aan of er een verhoogde kans is op een kind met een open ruggetje. Vanaf 15 weken zwangerschap kan de test worden uitgevoerd. Tegenwoordig wordt de test niet meer zo vaak toegepast, de betrouwbaarheid is namelijk duidelijk minder dan bijvoorbeeld de combinatietest. Toch kan de test een uitkomst bieden. Bijvoorbeeld voor vrouwen die het risico van een miskraam niet willen nemen als gevolg van een vruchtwaterpunctie of vlokkentest.

Hoe werkt de triple-test?

Tijdens de test wordt er bloed afgenomen. Dit bloed wordt onderzocht op de hoeveelheid van bepaalde merkstoffen. De merkstof AFP (eiwit alfafoetoproteïne) wordt bijvoorbeeld onderzocht. Vrouwen die zwanger zijn van een kind met het Downsyndroom hebben namelijk vaak erg weinig AFP in hun bloed. De hoeveelheid AFP in combinatie met 2 andere merkstoffen en je leeftijd, geeft uiteindelijk de kans op een kind met het Downsyndroom weer. De precieze duur van je zwangerschap is hierbij ook erg belangrijk.

De uitslag

Als de uitslag laat zien dat de kans kleiner is dan 1 op 250 heb je een gunstige uitslag. Bij een hoge kans bespreekt de arts of verloskundige met je of er nader onderzoek gedaan zal worden, door middel van een vruchtwaterpunctie.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×