Vlokkentest

De vlokkentest is bedoeld om te onderzoeken of je ongeboren kind een chromosoomafwijking heeft. Ook wordt er gekeken naar een aantal stofwisselingsziekten en aandoeningen. Tijdens de test neemt de gynaecoloog een paar stukjes weefsel uit de placenta weg. Deze stukjes worden chorionvlokken genoemd.

Hoe gaat de vlokkentest in zijn werk?

De placenta bestaat uit chorionweefsel. Dit weefsel ziet er vlokkerig uit, vandaar de naam vlokkentest. Tijdens de test wordt er ongeveer 20 tot 50 miligram chorionweefsel weggenomen. De vruchtzak waar je baby in zit, wordt niet beschadigd. De vlokkentest kan via de buikband, maar kan ook via de schede (vaginaal) plaatsvinden. Er is een risico van 0,5 procent dat je als gevolg van de vlokkentest een miskraam krijgt.

Vlokkentest via de buikwand

Deze veel voorkomende variant van de vlokkentest gebeurt meestal bij 12 weken zwangerschap. Het prikken en opzuigen duurt vaak niet langer dan een minuut. Het weggenomen weefsel wordt meteen onderzocht. Als er te weinig vlokken aanwezig zijn voor het onderzoek, wordt er mogelijk nog een 2e of 3e keer geprikt. De test kan wat pijnlijk zijn.

Vlokkentest via de schede

Deze variant van de vlokkentest wordt meestal rond 11 weken zwangerschap uitgevoerd. Via de baarmoedermond en langs de binnenwand van de baarmoeder brengt de arts een dun buisje in tot in de placenta. Ook hier wordt het weggenomen weefsel meteen bekeken. Wanneer er te weinig weefsel is, wordt een tweede en zo nodig een derde weefselstukje weggenomen. Ook deze variant kan pijnlijk zijn.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×