Vruchtwaterpunctie

Bij een vruchtwaterpunctie wordt er met een naald een kleine hoeveelheid vruchtwater uit je baarmoeder afgenomen. Het afgenomen vruchtwater wordt onderzocht op een eventuele chromosoomafwijking. Een vruchtwaterpunctie wordt alleen gedaan als je ouder bent dan 36 jaar of als er aangeboren afwijkingen in de familie voorkomen. Meestal vindt de vruchtwaterpunctie plaats als je rond de 16 weken zwanger bent.

Hoe werkt de punctie?

Eerst wordt via een echo de juiste plaats voor de ingreep bepaald, daarna wordt de naald ingebracht. Over het algemeen wordt er geen verdoving gegeven, omdat de verdoving zelf net zo pijnlijk is als de prik van de vruchtwaterpunctie. Er wordt 10 tot 15 procent van je vruchtwater afgenomen, dat komt neer op 15 tot 20 milliliter. Gelukkig wordt het vruchtwater vanzelf weer  aangevuld door je lichaam. De hele ingreep duurt niet langer dan 30 seconden.

Risico van een vruchtwaterpunctie

Als gevolg van de vruchtwaterpunctie heb je een klein risico op een miskraam. De kans op een miskraam is ongeveer 0,3 procent.

Bijwerkingen

Na de vruchtwaterpunctie kan je een paar dagen last hebben van een trekkend gevoel. Ook de plek waar je de prik hebt gehad, kan wat pijn doen. Over het algemeen verdwijnen deze bijwerkingen na 1 of 2 dagen.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×