Tienerzwangerschap

Een tienermoeder is een jonge vrouw die een kind krijgt en jonger is dan 20 jaar. Een derde van de tienermoeders in Nederland komt uit grote steden. Voornamelijk allochtone meiden zijn oververtegenwoordigd in de groep tienermoeders. Het jonge moederschap bij allochtonen is voor een deel cultureel bepaald.

Nederland in top 3

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is in Nederland het geboortecijfer onder tieners één van de laagste ter wereld. Alleen in de landen Denemarken en Zwitserland ligt het gemiddelde lager.

Reden voor tienermoederschap

De oorzaak voor tienermoederschap is natuurlijk niet alleen de cultuur. Uit onderzoek blijkt dat veel tienermoeders een achtergrond hebben van psychisch (of seksueel) misbruik. Maar als belangrijkste reden voor het tienermoederschap wordt het verlangen naar liefde genoemd. 60 procent van de tienermoeders draagt haar zwangerschap uit, hoewel veel meiden zeggen dat de zwangerschap niet gepland was. De overige 40 procent eindigt in een miskraam of abortus. Ondanks dat een groot deel van de tienermoeders zegt dat de zwangerschap niet gepland is, is het kind is zeker wel gewenst. Verder is opvallend dat tienermoederschap vaker voorkomt in lagere sociaaleconomische klasse.

Hulp bij tienermoederschap

Als je als tiener zwanger bent, staan er in tijden van nood veel organisaties en vrijwilligers voor je klaar. Ook als je ouder bent van een tiener die zwanger is, kun je hulp krijgen. Dwing als ouder niet om abortus te laten doen. Maar probeer je kind te steunen in haar keuze. Deze periode is jullie al heftig genoeg.

Media Filter
hoirachel

vrijdag 7 april 2017 3:02

20+ met baby

heej, 

ik zou heel graag jullie mening willen. 

ik ben 20 jaar , ga binnenkort weer beginnen met mijn opleiding.

mijn vriend is 30 , is manager van een bedrijf.

maar nu zijn zijn zussen en mijn moeder aan het praten over baby's, nu hebben wij het er zelf ook over gehad hoe en wat, we hebben alles op een rijtje wonen in een goed appartement, we kunnen het bekostigen en onze relatie is super goed alleen nu vraag ik me af wat jullie er van vinden dat iemand van 20 jaar zwanger is ?

alvast bedankt voor jullie mening/advies!!

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×