Tijdens de tweelingzwangerschap

Ongeveer 1 op de 80 zwangerschappen is een tweelingzwangerschap. Wanneer je zwanger bent van een tweeling, wordt dit tijdens de eerste echo gezien. De verloskundige ziet dan 2 hartjes kloppen in plaats van 1.

De symptomen van een tweelingzwangerschap

Bij een tweelingzwangerschap heb je vaak al vroeg te maken met zwangerschapskwaaltjes. Je kan bijvoorbeeld moeten overgeven, snel buiten adem zijn en last hebben van extra maagzuur. Ook kun je opgezwollen enkels, aambeien en spataderen hebben. Daarnaast is een zwangerschap van een tweeling ook sneller te zien voor de buitenwereld. Je buik wordt namelijk sneller groot. Iets later in de zwangerschap kan je aan de buitenkant van je buik ook daadwerkelijk 2 baby’s voelen.

-----

Tip!

Tijdens een tweelingzwangerschap rekt je huid extra uit. Het is daarom heel belangrijk om je huid goed te verzorgen. Je voorkomt en vermindert zwangerschapsstriemen door je huid regelmatig in te smeren met een anti-striae créme of balsem. Probeer bijvoorbeeld eens de Zwangerschapsstriemen Balsem van Bepanthen!

-----

Complicaties bij een tweelingzwangerschap

Als je zwanger bent van een tweeling, ben je ook gevoeliger voor complicaties. Je hebt bijvoorbeeld meer kans op een miskraam, vroeggeboorte en een hoge bloeddruk. Ook kan je te veel vruchtwater en een tekort aan ijzer en vitamines hebben. Daarnaast kan je in je late zwangerschap bloedingen hebben door een laagliggende of loslatende placenta.

Een één- of twee-eiige tweeling

Je kan een één- of twee-eiige tweeling krijgen. Twee-eiige tweelingen ontstaan als twee eicellen worden bevrucht door twee spermacellen. Een eeneiige tweeling ontstaat wanneer een eicel door een spermacel wordt bevrucht, en een paar dagen later in tweeën splitst.

Media Filter
rankietankie

zaterdag 4 april 2015 22:00

zwanger van een tweeling

Hallo allemaal,  ik heb eergisteren tehoren gekregen dat ik zwanger ben van een tweeling en ben doods bang om 1 van de 2 kindjes kwijt te raken.. Allebei de hartjes klopte maar toch maak ik me zorgen.. Heeft iemand met hier ervaring mee? Ik heb over 2 weken weer een echo 

Danielle

vrijdag 22 augustus 2014 4:18

zwanger van een drieling

Hallo

Gisteren hebben we te horen gekregen zwanger te zijn van een drieling. Is hier iemand die dit ook is?

Groetjes

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×