Difterie

Difterie wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie maakt een giftige stof aan die je luchtwegen en het hart kan aantasten. Je kind kan besmet raken door een ander persoon of door wondvocht. Ook is het mogelijk om besmet te raken door voedsel of besmette melk.

De symptomen

  • Keelpijn, koorts en hangerig zijn
  • Misselijk, spugen en klachten bij slikken
  • Een erg opgezwollen hals, waardoor je kind het benauwd krijgt. Of in ernstige gevallen kan stikken
  • Een infectie aan de neus

De gevolgen

Bij 10 tot 20 procent van de mensen die besmet is, tast het gif de hartspier aan. Het zenuwstelsel kan hierbij ook beschadigen. Daarnaast kan je kind zich erg verslikken, scheel gaan kijken of minder goed zien. Wanneer je kind een tijd besmet is, kunnen ook de spieren in zijn ledematen verzwakken. De complicaties hiervan kunnen dodelijk zijn. Gelukkig bestaat er een behandeling tegen difterie. Maar de schade kan helaas niet meer worden hersteld.

Vaccinatie

Om ervoor te zorgen dat je kind niet besmet raakt met difterie, kan je hem laten inenten. Je kind krijgt dan de DKTP-Hib-HepB-inenting. Je kind zal de eerste prik krijgen als hij ongeveer 6 tot 8 weken oud is. Daarna wordt hij nog een aantaal keer ingeënt, als hij ongeveer 3, 4 en 11 maanden oud is.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×