Pneumokokken

Als je kind besmet is met Pneumokokken zitten de Pneumokokken vaak achter in zijn keel. Je kind kan besmet raken, wanneer een besmet persoon bijvoorbeeld niest of hoest. Wanneer je kind eenmaal besmet is, kan Pneumokokken leiden tot levensbedreigende ziekten. Je kind kan bijvoorbeeld hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en ernstige longontsteking krijgen. De ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen jonger dan 2 jaar en bij oudere mensen.

Symptomen van pneumokokken

Als je kind besmet is met Pneumokokken zal hij eerst griep krijgen. Daarna zal de griep verergeren met hoge koorts. Ook kan je kind nekstijfheid krijgen. Dit wijst dan op een hersenvliesontsteking. Daarnaast kan je kind bloedvergiftiging krijgen. Wanneer dit het geval is, zullen er bloedingen in zijn huid ontstaan. Mogelijke bijwerkingen van Pneumokokken zijn suf, grauw en prikkelbaar zijn. En last hebben van ondertemperatuur en luierpijn.

Complicaties

Pneumokokken kan een aantal complicaties veroorzaken. Zo kan je kind bijvoorbeeld stollingen in zijn bloedsomloop krijgen. Daarnaast kan de ziekte doofheid, epilepsie, leerproblemen, gedragsproblemen en littekenvorming veroorzaken. 15 tot 20 procent van de personen die is besmet met Pneumokokken, overlijdt aan de ziekte. Laat daarom je kind inenten tegen de ziekte.

Vaccinatie tegen pneumokokken

Van de ziekte Pneumokokken bestaan wel 90 verschillende typen. Er is een vaccin ontwikkeld tegen de 7 meest voorkomende typen. Je kind zal op meerdere momenten worden ingeënt tegen Pneumokokken. De vaccinatie zal plaatsvinden als je kind ongeveer 2, 3, 4 en 11 maanden oud is. De vaccinatie tegen Pneumokokken wordt tegelijk gegeven met DKTP-Hib prik.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×