Tetanus

Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie en is niet besmettelijk. De bacterie die tetanus veroorzaakt, is voornamelijk in straatvuil te vinden. Zodra het vuil in een open wond komt, kan het mogelijk de ziekte tetanus veroorzaken.

De symptomen van tetanus

De bacterie die tetanus veroorzaakt, maakt gifstoffen aan. Deze gifstoffen tasten de weefsels van je kind aan. Dit kan verschillende reacties veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Stijfheid rond om de infectie
  • Krampen in de spieren, die steeds erger worden als gevolg van prikkels. Voorbeelden van prikkels zijn: harde geluiden, kou, aanrakingen en bewegingen
  • Klachten met slikken
  • Kramp in de kaak
  • Problemen met ademhalen

Complicaties

Doordat de ziekte het spier- en zenuwstelsel van je kind aantast, kunnen er een aantal complicaties ontstaan. Je kind kan onder andere botbreuken, een hoge bloeddruk en hartritmestoornissen krijgen. Omdat tetanus zonder behandeling dodelijk is, is het belangrijk dat je je kind laat inenten tegen tetanus.

Vaccinatie tegen tetanus

Je kind wordt ingeënt tegen tetanus met de DKTP-Hib-HepB-inenting. Dit is een inenting die beschermt tegen difterie, kinkhoest, polio, Hib-ziekten, hepatitis B en tetanus. Je kind wordt op verschillende momenten ingeënt. De eerste prik wordt gegeven als je kind ongeveer 6 tot 8 weken oud is. Daarna wordt hij ingeënt als hij ongeveer 3, 4 en 11 maanden oud is. 

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×