Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nestelt de bevruchte eicel zich op een andere plek in dan in de baarmoeder. Dit kan gebeuren in de eileider, eierstokken, baarmoederhals of de buikholte.

Symptomen buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vindt meestal plaats rond de 6e á 10e week van de zwangerschap. Bij de volgende symptomen is het verstandig om contact op te nemen met je arts:

  • Hevige buikpijn aan één zijde
  • Pijn in je schouderstreek
  • Vaginaal bloedverlies
  • Flauwvallen
  • Misselijkheid

Onderzoek naar buitenbaarmoederlijke zwangerschap

In eerste instantie wordt onderzocht of er echt sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit gebeurd met behulp van een echo of een laparoscopie. Ook kan er gemeten worden hoeveel van het HCG hormoon in je lichaam aanwezig is.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap afbreken

In alle gevallen zal de zwangerschap moeten worden afgebroken. Er moet snel gehandeld worden als je last krijgt van een dalende bloeddruk, een snelle pols en/of een bleke huid. Dit kan een teken zijn dat een van je eileiders gesprongen is. Het embryo wordt dan operatief verwijderd. In ernstige gevallen moet ook de eileider of eierstok verwijderd worden. Daarnaast kan nog een bloedtransfusie nodig zijn.

Als het niet nodig is om te opereren probeert wordt het embryo ingespoten met een speciaal middel, waardoor het afsterft. Ook een behandeling met methotrexaat kan een oplossing zijn om de zwangerschap af te breken. Op deze manier kunnen de eileiders en eierstokken bespaard blijven.

Media Filter
Mieke1985

maandag 18 april 2016 18:25

Moeite met verwerken BBZ

Hoi meiden,

Ik ben op zoek naar meiden die net als ik een of meerdere keren een BBZ hebben meegemaakt. Helaas heb ik dit 2x meegemaakt en ben nu redelijk hersteld van mijn laatste operatie. De eerste keer was in oktober 2015, 6 weken zwanger en linkereileider is door BBZ gescheurd en operatief verwijderd.

In januari 2016 weer zwanger. Super blij dat het zo snel weer gelukt was met 1 eileider. Was namelijk erg bang dat het zwanger worden moeilijk zou lukken.

Helaas zat het vruchtje in de overgebleven stomp van de linker eileider. Deze is dus ook verwijderd. Een hoop verdriet en teleurstelling. Operatie viel ook een stuk zwaarder en het herstel duurde langer. 

Momenteel merk ik dat ik het psychisch erg zwaar heb met wat er gebeurd is. Tuurlijk moet je verder maar daarbij komt ook de angst voor de toekomst. Ik wil heel graag kinderen, maar ben erg onzeker over een eventuele volgende zwangerschap. Zal het ooit nog lukken en zal het dan wel een keer goed gaan??

Ik ben ook zoek naar meiden die dit ook hebben meegemaakt en benieuwd naar hoe jullie met dit verlies omgaan?

Liefs, Mieke

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×