Miskraam

Een miskraam houdt in dat jij je kindje verliest voordat je 24 weken zwanger bent. De embryo ontwikkelt zich niet goed en wordt afgestoten door het lichaam. Er zijn een aantal risicofactoren die de kans op een miskraam kunnen vergroten.

Mogelijke oorzaken van een miskraam

Een duidelijke verklaring voor het krijgen van een miskraam is er nog niet. Er zijn wel een aantal factoren die de kans op een miskraam kunnen vergroten:

  • Een hogere leeftijd
  • Een ongezonde leefstijl
  • Chromosoomafwijkingen
  • Te veel van het LH Hormoon
  • Stollingsafwijkingen
  • Een afwijkende vorm van de baarmoeder

Een miskraam herkennen

De meeste miskramen komen vroeg in de zwangerschap voor. De meeste voorkomende klachten hierbij zijn:

  • Buikpijn in combinatie met hevig bloedverlies
  • De zwangerschapsverschijnselen verdwijnen snel
  • Duizelig en misselijkheid
  • Pijn in de onderrug

Curretage

Vaak moet je gecuretteerd worden als je een miskraam hebt gehad. Tijdens de curettage wordt de baarmoedermond opgerekt en leeggezogen. Deze ingreep duurt 5 á 10 minuten en wordt meestal onder narcose uitgevoerd.

Herstel na een miskraam

Het herstel verloopt in de meeste gevallen voorspoedig. Je kunt nog enkele dagen last hebben van bloedverlies of bruine afscheiding. Het beste is om te wachten met seks hebben tot het bloedverlies over is. Na 6 weken komt je menstruatie weer op gang. De miskraam heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Als jij en je partner er weer aan toe zijn, kun je weer proberen om zwanger te worden.  

Media Filter
Tess Franc

zondag 11 juni 2017 9:08

Overtijd maar niet zwanger

Goedemorgen Dames,

Ik heb jullie hulp/advies nodig.

Vorige maand heb ik een vroege miskraam gehad met ongeveer 6 of 7 weken. Dit is opzicht al vreemd verlopen. Toen ik begon te bloeden (zonder buikpijn of dergelijke) heb ik een zwangerschapstest gedaan. Deze was negatief. Ik heb toen gelijk de vk gebelt waarna ze vertelde dat een test altijd nog een paar dagen positief is na een miskraam zijn we er vanuit gegaan dat het misschien al eerder fout is gegaan. En waarbij het goede nieuws was dat ik dus wel alweer vruchtbaar zou zijn, na een misrkaam zelfs extra vruchtbaar. Nu 32 dagen later ben ik alweer 2 dagen overtijd. Ik heb een tesf gedaan (extra gevoelig van sensitest). Deze is negatief. Ik vind het nog te vroeg om de verloskundige te bellen maar ik word er echt onzeker van. Ik voel mijn menstruatie altijd een aantal dagen van te voren aankomen d.m.v. licht bloedverlies, lichte krampjes en mega honger. Ik voel nu niets enkel een aantal symptomen die ik bij de vorige zwangerschap ook had. Extreem opgezette buik, extreme vermoeidheid. Gezien het dus geen zwangerschap kan zijn vraag ik me wel heel erg af wat er aan de hand is...

Zwanger 43

woensdag 22 maart 2017 10:25

Bang

Hallo allemaal, ik ben 43 en heb 4 kinderen. Ik kwam er 2 weken geleden achter dat ik zwanger ben. Afgelopen maandag kreeg ik in t ziekenhuis een echo. De echo klopt niet met mij data en ik heb enorm veel buikpijn. Ik heb waarschijnlijk een miskraam of een buitenbaarmoederlkkke zwangerschap. Vanmiddag moet ik weer naar t ziekenhuis. Eerst bloedprikken om te checken of m'n hcg omhoog is gegaan en daarna weer echo.

Ik voel me enorm zwanger en heb erg buikpijn (blaasontsteking is gechecked dat is t niet) in t midden onderin. Ik ben zo bang voor straks! Voor de uitslag en wat er daarna komen gaat. Ben als de dood voor een gewoon miskraam maar helemaal voor curretage of operatie. Mijn man zit in het buitenland dus ik moet alles alleen handelen, dus ik dacht ik kom hier even bij jullie lieve dames voor wat aardige woordjes....,

Hoefly

zaterdag 7 januari 2017 20:31

ongewenst kinderloos?

Hallo,

Ik ben Lydia, 41 jaar en tot nu toe ongewenst kinderloos. Ik kwam maar niet de juiste partner tegen. Na 1x zwanger te zijn geweest wat uitte in een miskraam, besloot ik uiteindelijk alleen voor het moederschap te gaan; mijn wens was te groot. Ik stond op de wachtlijst voor IVF.
Na alle procedures en controles te hebben gevolgd, stond ik op de wachtlijst voor IVF. Wetende dat mede door mijn hoge leeftijd de kans wel miniem zou zijn. Ik hield hoop en ging voor het moederschap.

In de tussentijd leerde ik mijn huidige partner kennen. Toen het vertrouwen was gewonnen, vertelde ik hem over de wachtlijst. Mijn partner wist van mijn kinderwens. Gezien zijn situatie (toen nog niet gescheiden) had hij daar nog geen antwoord op. We houden veel van elkaar en hij gunt mij het moederschap. 
Een half jaar van tevoren moest ik stoppen met de pil voor de IVF-procedure. Na de zomervakantie stopte ik en ik raakte na 2 maanden spontaan zwanger. Geheel onverwachts. Van mijn huidige partner! 2 Testen gedaan om het echt zeker te weten: Ja. Echt zwanger!
Gemeld bij het ziekenhuis en mezelf van de wachtlijst afgehaald.

Tijdens de 1e echo ging het al mis; geen hartje! Vrij recent bleek de zwangerschap te zijn afgebroken; na 8 weken en 2 dagen om precies te zijn. Ik had hier helemaal niks van gemerkt.  Diep geschokt en bedroefd was ik. En nog. 
Mijn lichaam had het vruchtje nog niet afgestoten, dus miskraam moest opgewekt worden of curettage. Eerst maar medicatie proberen. Ik ging vrij snel vloeien en raakte aan het einde van diezelfde dag al het vruchtje kwijt.
Na controle bleek dat er nog zwangerschapsweefsel achter was gebleven en kon ik alsnog gecuretteerd worden. Nog steeds geen einde in zicht. Wat een hel! 

Nu de curettage achter de rug is, gaat het lichamelijk herstel voorspoedig. Maar emotioneel voel ik mij leeg, brak, verdrietig en boos. 
Ruim 41 jaar en een 2e miskraam. Ongewenst kinderloos.
En mijn vriend? Die weet het nog steeds niet, terwijl de scheiding er nu wel door is.

Maar wat moet ik nu? Ik weet het niet! Echt niet! Ik voel me ellendig, vol van verdriet. Ik blijf maar malen en ik heb geen zicht op de toekomst. 

Ik heb graag contact met lotgenoten. Tips, suggesties of een vriendelijk woord zijn van harte welkom. In ieder geval bedankt dat je mijn verhaal hebt willen lezen. 

Lydia

SaraSara

woensdag 30 maart 2016 16:59

IVF

Lieve allemaal,

Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Sara en ik ben 24 jaar en zit al 3 jaar in de medische molen.

Ik heb 12 x keer ovulatie inductie gedaan en 6 x IUI. 2 cancels vanwege overstimulatie. Helaas zijn er geen zwangerschappen uit voortgekomen.

Eind februari ben ik begonnen met een IVF behandeling, waarvan ik op 5 maart de terugplaatsing heb gehad van een a klasse embryo. Op 17 maart ben ik gaan menstrueren.. Erg pijnlijk maar had het alweer een plekje gegeven.. sinds eergisteren licht bruin bloedverlies. Gebeld met het ziekenhuis en ik moest toch maar even een test doen. En ja hoor voor het eerst in al die jaren een positieve test. Maar ik snapte er helemaal niets van.. ik had ook wat steken in mijn buik en voel me al een week niet fit. 

Ik mocht gelukkig langs komen, ze waren bang voor een bbz. Ze hebben een echo gemaakt en daaruit konden ze niks halen. Hcg was 260.. ze gaven aan dat ik of een bbz heb of een miskraam ga krijgen. Vandaag weer geweest en een echo gehad, dit keer was er een hele kleine zwangerschapsring te zien bovenin mijn baarmoeder.

Ik moet vrijdag weer terug. Ik wordt gek van de onzekerheid... wie heeft dit wel eens meegemaakt?

Sorry voor de lange tekst..

Ik hoor graag van jullie!

Mieke1985 18 april 2016 18:37

Hoi Sara,

Allereerst gefeliciteerd met je zwangerschap!
Je schrijft dat er een zwangerschapsring te zien is. Er zal dat geen sprake zijn van een BBZ (dit heb ik 2x gehad en dan is er helemaal niks te zien op de echo in de baarmoeder).  Hoe kunnen ze eigenlijk zeggen dat het een miskraam wordt? Is dat gebaseerd op je hcg waarde? Ik zie trouwens dat dit bericht van 30 maart is dus ik neem aan dat je momenteel meer echo’s hebt gehad? Hoe is dat afgelopen?
Liefs, Mieke

Gizzly78

dinsdag 3 juni 2014 18:35

Miskraam - partiële mola zwangerschap

Hallo allemaal, ik ben 19 maart gecurreteerd nadat we op de 10 weken echo geen hartje meer zagen kloppen. Om een lang verhaal kort te maken: bijna 2 maanden nadat ik was geholpen kreeg ik tel van mijn gyn met de mededeling dat ze het vruchtje hadden onderzocht en er iets niet in orde was, of ik een afspr wilde maken zodat ze het me kon toelichten. Zo gezegd zo gedaan, week later had ik de afspr. Bleek het om een gedeeltelijke mola zwangerschap te gaan. Hoe bizar: mijn zusje had een paar maanden geleden een volledige mola?! Dus ik wist ongeveer wat het in hielt. Wel bizar dat zusje en ik bijna het zelfde mee maken! Anyway, mijn hcg was weg uit het lichaam dus verder geen gekkigheid en mocht ook gewoon aan de klus! Moet wel nog t/m aug bloedprikken op hcg elke maand en zodra het posi is dan is de kans groter dat we zwanger zijn dan dat het door de mola komt omdat ik nu hcg vrij ben! Nog meer meiden die ook een mola hebben gehad? 

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×