Listeriose

Listeriose een besmetting met de listeria-bacterie. Als je zwanger bent, heb je te maken met een verzwakt afweersysteem. Vermijd daarom risicoproducten die deze bacterie kunnen veroorzaken. De bacterie kan leiden tot een miskraam of zelfs een vroeggeboorte.

Symptomen van listeriose

In de meeste gevallen zal je niet eens merken dat je last hebt van de bacterie, maar als je zwanger bent kun je last krijgen van griepachtige verschijnselen.  Denk aan diarree, koorts, rillingen en spierpijn. Als de infectie zich naar het zenuwstelsel uitbreidt kunnen de volgende symptomen zich voordoen: hoofdpijn, een stijve nek, verwardheid, evenwichtsproblemen of zenuwtrekken. Als deze tekenen zich voordoen is het noodzakelijk om contact op te nemen met je huisarts.

Besmetting voorkomen

De listeria-bacterie kan niet tegen verhitten, drogen en zuren. Een temperatuur van 75 graden of meer overleeft hij niet. De bacterie is vooral te vinden in langdurig gekoelde bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten zoals rauwmelkse zachte kaas, voorverpakte gerookte vis en rauwe dierlijke producten. Vermijd deze producten dus als je zwanger bent. Let goed op de houdbaarheidsdatum van producten en zet de temperatuur in je koelkast op 4°C.

Behandeling van listeriose

De gevolgen van de bacterie kunnen ernstig zijn. Hierbij kun je denken aan een vroeggeboorte, miskraam of een doodgeboren kindje. Als je besmet geraakt bent krijg je antibiotica toegediend. Meestal wordt een infectie van de foetus dan voorkomen. Mocht je kind geboren worden met de bacterie, dan krijgt hij ook antibiotica.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×