Voeding

Tijdens je zwangerschap mag je niet alles meer eten. Vermijd alle rauwe of halfrauwe producten en bewaar verse producten niet te lang. Daarnaast is het ook belangrijk dat jij en je kind genoeg voedingsstoffen en vitamines binnenkrijgen. Zorg dus voor een gevarieerd eetpatroon.

Wat je absoluut niet mag eten:

 • Lever
 • Rauw vlees of vleeswaar
 • Paling
 • Voorverpakte vis zoals gerookte zalm, paling en mosselen (verhit kan het wel vergeten worden)
 • Zwaardvis, tonijn, haai en koningsmakreel
 • Rauwe vis, schaal- en schelpdieren
 • Geen zachte kaas van rauwe melk (je herkent ze aan de omschrijving 'au lait cru')
 • Kruiden zoals efedra, aloë, sassafras, dong quai, kava kava, absint-alsem, venkel, anijs, komkommerkruid, hoefblad, smeerwortel en boerenwormkruid
 • Het natuurproduct pimba

Eet deze producten met mate:

 • Koffie (max. 4 kopjes per dag)
 • Venkelthee, zoethoutthee en anijsthee
 • Paté, leverproducten, rookvlees en rookworst
 • Eieren (alleen hardgekookt of goed doorbakken)
 • Rookvlees
 • Drop
 • Rabarber
 • Kruiden zoals zout, salie, dragon, basilicum, presto en kaneel, fenegriek, nigelle, moederkruid, senna, en meidoorn

IJzer

Tijdens je zwangerschap heb je een verhoogde kans op bloedarmoede. Eet daarom voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer zoals groene bladgroenten, volkerenproducten, noten, appelstroop, rozijnen, peulvruchten, aardappelen en cornflakes. Eet ook voldoende voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C. Dit bevordert de opname van ijzer.

Extra vitamines

Tijdens je zwangerschap heb je foliumzuur en extra vitamine D nodig. Slik foliumzuur ongeveer 4 weken voor de bevruchting tot en met de eerste 8 weken van de zwangerschap. Vitamine D moet de hele zwangerschap geslikt worden.

Media Filter
Zebra

woensdag 25 mei 2016 8:37

Eten en drinken tijdens de ‘wachtweken’ (tussen eisprong-nod)

Vorige week was mijn eisprong en volgende week word ik ongesteld ja of nee. Nu weet ik natuurlijk nog niet of ik zwanger ben. Moet ik daar al rekening mee houden met voeding en drinken enzo? Ik heb een etentje staan waar ik waarschijnlijk aan het rood vlees ga, eventueel ook een oester? En ik eet graag filet american op brood. 

Ik hoor verhalen van mensen die zeggen dat je deze eerste weken nog geen bloedband hebt en dat je dus nog alles kunt eten & drinken. Maar dat wilde ik toch even checken hier.

Wie kan mij helpen??

Gina Jans 29 mei 2016 0:25

Wat is je NOD dag? Mijne 5 juni ... Spannend weer .. Dit is voor mij ronde 6 knuffel gina

Gina Jans 29 mei 2016 0:23

Hoi Zebra, ik vind het eerlijk gezegt een klein beetje overdreven om nu al te moeten doen of je zwanger bent.. Zo maak je jezelf gek.. Geniet lekker tot het moment dat er een positieve test komt!! Maak je zelf niet gek , lekker genieten.. Knuffel Gina

beertje29

donderdag 5 november 2015 20:49

naturel chips

hallo, Ik ben bijna 7 weken zwanger en ik eet graag naturel chips. Nou weet ik wel dat een beetje niet kwaad kan. Ik eet niet heel veel chips maar ook niet weinig. Nou is mijn vraag ofdat dit kwaad kan.

Pandabeertje 17 november 2015 14:26

Als je met mate eet kan het geen kwaad… Door het zout zou je jets hogere bloeddruk kunnen krijgen maar dat meld de verloskundige wel als het zo is en dan weet je dat je moet minderen.. Maar als je lijft het gewend is..?!
Het zou wel kunnen dat je door het zout meer vocht vast gaat houden later in de zwangerschap.

rankietankie 8 november 2015 19:12

Als je er onzeker van word zou ik wat gaan minderen.. Biefstuk zou ik dan persoonlijk weer niet eten.. Er hoeft niks te gebeuren,maar de risico’s zijn natuurlijk wel groter.. Alles wat er vroeger fout ging in een zwangerschap hoorde je ook niet zoveel van als nu.. Door heel de onderzoeken, sociaal media en internet hoor je vaker dat iets fout zou gaan als vroeger toen dat er allemaal niet was. Maar goed ieder zijn eigen ding en eigen verantwoording.. Met chips moet je volgens mij vooral met het zout opletten dat je bloeddruk niet te hoog word want dit kan ook gevaarlijk zijn voor jezelf.. Maar wat is teveel? Ik heb ook gewoon wat chips gegeten.

Candice

maandag 31 maart 2014 16:02

Eten tijdens je zwangerschap

In dit filmpje kun je zien welke voedingsmiddelen je mag eten en welke je beter kunt laten staan tijdens je zwangerschap.

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×