Na je 30-tigste

Er zitten zowel voor- als nadelen aan het moederschap na je 30e. Het grootste nadeel is dat je vruchtbaarheid minder wordt naarmate je ouder wordt.

Voordelen van zwanger na je 30-tigste 

Je hebt je eigen leven kunnen leiden en carrière kunnen maken. Als het goed is, heb je al een aardige financiële buffer opgebouwd, want een kind krijgen kost nu eenmaal geld. Daarnaast is er ook meer stabiliteit wat je relatie en werk betreft.

Nadelen van zwanger na je 30-tigste

Hoe ouder je wordt des te minder vruchtbaar je bent. De kwaliteit van je eicellen wordt steeds minder en daarnaast neemt ook de productie van je eicellen af. De kans op een zwangerschap wordt hierdoor steeds kleiner. Natuurlijk zijn er ook nog veel alternatieven, maar ook daarbij daalt het slagingspercentage.

Risico’s

Als je zwanger wordt na je 30-tigste heb je meer kans op:

  • Een meerling
  • Kinderen met een chromosoomafwijking
  • Een hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes
  • Een vroeggeboorte of een miskraam
  • Een bevalling met een keizersnede

Controles tijdens de zwangerschap

Er zijn testen die je kunt ondergaan om eventuele afwijkingen op te kunnen sporen. Welke testen je wilt ondergaan is geheel aan jou. In het 1e trimester kun je kiezen voor een nekplooimeting, bloedtest en een vlokkentest. Aan de hand van deze testen kun je zien of je kind een chromosoomafwijking heeft. In het 2e trimester kun je een vruchtwaterpunctie en een tripletest ondergaan.  Deze tonen hartafwijkingen en neuraalbuisdefecten aan.

Media Filter
zwaluw

woensdag 24 juni 2015 22:16

Spiraal verwijderen dmv hysteroscopie

Hallo allemaal,

Ik ben een 32 jaar 'oude' moeder. Vroeger kwam ik heel vaak op babybrabbel. Toen de achtergrond van de pagina nog roze met blauw gestipt was (voor sommigen misschien herkenbaar) Moet even wennen aan de site zoals deze nu is. Ik heb 2 kinderen van 7 en 4 jaar oud. Wij hopen nog een 3e kindje te mogen krijgen

Ben deze week bij de gynaecoloog geweest voor het verwijderen van mijn spiraal. de gyn was letterlijk de draad kwijt.. Kortom volgende weer moet ik voor een hysteroscopie om de draadjes van mijn spiraal te vinden en deze alsnog te verwijderen. 

Ik vind het best spannend.. Hoop dat er mensen zijn met ervaring hier die mij hopelijk wat van hun ervaringen kunnen vertellen.

Nogmaals even wennen aan het nieuwe babybrabbel gebeuren, dus mocht ik dingen verkeerd posten oid hoor ik het graag.

Deborah L 27 juni 2015 19:35

Hoi!

Deze echo is gemaakt op 12+6 weken!

Wat denken jullie?

Liefs deborah

Happy77

donderdag 4 december 2014 16:13

37 jaar, wel of niet een derde?

Ik pieker al een hele tijd over wel of niet voor een derde kindje gaan. Advies van buitenstaanders met een frisse blik.....heel erg graag! 

Happy77 5 december 2014 12:53

Bedankt Beer86.

Beer86 4 december 2014 16:29

Hoi,

Dat is zeker schrikken bij de geboorte. Niemand kan je vertellen wat je zou moeten doen.  Het is belangrijk om voor jullie zelf alles op een rij te hebben. Zouden jullie nog een kindje met een zorgvraag erbij willen?  Denk wel dat als je er met 1 om kan gaan een 2e ook wel gaat lukken. Hier een zoontje met ADHD wat toch echt wel heftige periodes en veel aanpassingen nodig heeft. Wij hebben er wel voor gekozen om nog voor een 3e te gaan. Ook als die een zorg vraag heeft. Ons leven is al dusdanig aangepast dat ik niet verwacht dat mocht het een zorg kindje worden het heel veel meer problemen zal gaan gaven. Dat vind zijn weg ook wel weer. Zo lang er ook genoeg aandacht naar de oudste gaat komt het vast allemaal wel goed.

Mijn raad is heb een goed gesprek met je man, heb duidelijk voor jullie zelf of jullie nog een eventueel zorgen kindje aan kunnen/willen. En vooral volg je hart!

Succes met jullie beslissing!

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×