Ontpillen

De term ontpillen slaat op de periode dat je lichaam moet wennen aan het stoppen met de pil. Na vaak jaren hormonen toegediend te hebben gekregen, moet je lichaam zonder de pil een nieuwe balans vinden. Bij de een gaat dit sneller dan bij de ander.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Als je stopt met de pil, krijg je eerst een bloeding zoals je gewend bent. Na je stopweek slik je de pil niet meer, dit is je eerste pilloze dag. De anticonceptiepil heeft je cyclus platgelegd. Het duurt gemiddeld genomen een half jaar voordat je menstruatiecyclus weer normaal is (een cyclus tussen de 21 en 35 dagen met minimaal 2 dagen bloedverlies). Bij de ene vrouw gaat dit proces sneller of langzamer dan bij de ander.

Klachten na het stoppen met de pil

De klachten waar je last van kunt krijgen verschillen per persoon. Als de hormonen uit je lichaam zijn, verdwijnen ook de symptomen. Bekende klachten zijn:

  • Buikpijn
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Pijnlijke borsten en/of tepels
  • Stemmingswisselingen
  • Puistjes
  • Onregelmatige menstruatie

Zwanger worden

De kans is klein, maar het is mogelijk dat je gelijk zwanger wordt nadat je met de pil gestopt bent. Het wordt vaak afgeraden om direct zwanger te worden, omdat dan de datum van bevruchting moeilijk vast te stellen is. Tegenwoordig kan dit met een termijnecho alsnog worden bepaald.

Media Filter
Amanda&

woensdag 14 juni 2017 13:47

3e kindje na prikpil

Goedemiddag allemaal,

Ik ben al moeder van 2 kids, een dochter van 7 en een zoon van 6. Ik ben 27 jaar en heb met mijn huidige relatie een grote zwangerschapswens. Sinds oktober 2016 ben ik gestopt met de prikpil.

Eindelijk was na maanden wachten sinds 16 mei 2017 mijn ongesteldheid terug, jeej wat was ik blij!

Nu vraag ik me af of ik na deze ongesteldheid kan rekenen op een eisprong na 14 dagen etc. of dat alles nog steeds niet geregeld is binnenin?

Ik zou trouwens eergister ongesteld moeten zijn.. maar nog niet geworden, kan natuurlijk ook dat alles nog op zn kop ligt en mijn menstruatie onregelmatig is? Wat denken jullie?

LovelyyX

maandag 18 april 2016 18:47

Ontpillen of nu al ‘zwanger’?

Hoi dames!! 

Dit is de eerste keer voor mij op dit forum, ik zit zelf met een vraag over wat het betekend als je 'vlinders/kriebels' voelt rechts onder in je buik.. Ook heb ik last van steken en heb ik last van wit melkachtige afscheiding ook is het beetje plakkerig.

ps: ik heb van mijn 14/15de jaar tot ik 19/20 was de pil geslikt, daarna bijna 3 jaar de mirena gehad en sinds 11 maart verwijderd en sinds 15 maart weer aan de pil gegaan waarna ik na de stopweek gestopt ben. 

Heeft dit iets met ontpillen te maken of kan het zijn dat ik misschien zwanger ben??  De test was negatief (had vanmiddag getest) ook een ovulatie test was negatief vanmorgen... 'ongesteld'was ik 8 tot 10 april heel licht. 

Ik hoop dat jullie iets weten en mij een beetje kunnen helpen. 

Hallo

dinsdag 4 augustus 2015 15:30

4 weken overtijd

Hoi allemaal,

Heeft er iemand dit al meegemaakt? Ik en mijn vriend willen dolgraag een kindje ben met mijn pil gestopt in Juni heb ze de 8ste Juni nog gekregen daarna niet meer nu zijn we al ondertussen 4weken verder en heb ze nog steeds niet.. Heb wel al verschillende testen gedaan maar telkens weer negatief nu ben ik vanmorgen mijn bloed gaan laten prikken omdat ik veel last heb van hoofdpijn, soms misselijk , veel plassen en het opeens heel warm krijgen en draaierig zodus uit de bloed test bleek dat ik niet in verwachting was..

Duurt het dan zolang voor je zwanger kan geraken?

rankietankie 5 augustus 2015 11:58

Dat je niet ongesteld word hoeft niet aan zwanger zijn te liggen. Ik heb zelf bijvoorbeeld pco, dus ik word bijna nooit ongesteld.. Het je eigen niet goed voelen kan aan heel veel dingen liggen.. Succes en hopen dat er geen gekke dingen uit het bloedonderzoek komen

Mamv1

zondag 12 juli 2015 21:04

hoe lang ontpillen als je zwanger wilt worden

hallo dames.

ik heb een dochter van 5 en probeer nu voor de 2de keer zwanger te worden. ben er dus een tijdje al uit over hoe en wat.. gisteren was de vruchtbare dag en dus ook sex gehad. nu heb dus meer afscheiding komt dat nu door dat ik dus gestopt ben met de pil? wie kan me helpen..

nu ik dit heb getypt moet ik toch wel erg lachen om me zelf

Liefs...

rankietankie 13 juli 2015 9:21

Dat is geen vaste periode voor.. De ene is meteen zwanger na de pil (of door de pil heen)  de ander doet er een jaar over.. Als alles normaal is doet de gyneacoloog pas wat na een jaar geloof ik,  maar ik heb zelf medische indicatie dus ik mag meteen kontact opnemen met de gyneacoloog omdat ik gewoon geen menstruatie heb.. Succes met zwanger worden..ik hoop voor jullie dat jullie snel geluk hebben

so ehi

dinsdag 10 februari 2015 1:05

Kan ik nu zwanger worden?

Hoi dames, 

Ik heb een vraagje, begin september heb ik voor het eerst een prikpil genomen voor 3 maanden. Dit beviel mij niet en heb hem daarom ook niet nog een keer genomen. Dat betekent dus dat ik begin December " klaar " was met die troep. 

Tot de dag van vandaag ben ik nog steeds niet ongesteld geworden. Ik had de dokter voor ik de prikpil nam duidelijk gevraagd of het gevolgen kon hebben voor mijn vruchtbaarheid. Omdat mijn vriend wat ouder is dan ik zelf en we dus niet nog langer willen wachten met kinderen. Zij zei dat dit geen probleem was. Ik baal nu als een stekker omdat ik zoveel verschillende verhalen lees van andere vrouwen die een jaar tot anderhalf jaar hebben gewacht op hun menstruatie of op de zwangerschap zelf. 

Mijn vraag is dus ook of ik nu uberhaupt wel zwanger kan worden zonder menstruatie. De dokter zei van wel maar ik geloof haar niet meer. En hoe lang kan het nog duren voor ik ongesteld word? 

Ik heb de prikpil maar eenmalig gehad en dus niet jaren lang. Ben ik te ongeduldig en maak ik me te veel zorgen? Het kriebelt nu enorm en ik ben erg onzeker. Alvast bedankt! 

Stephanie Gerritsen 12 februari 2015 17:59

Ik had 4,5 jaar mirena spiraal. In oktober dacht ik zwanger te zijn bloedtest was negatief! Ik moest wachten op mijn menstruatie, en 2 weken er na heb
Je je eisprong. In Januari nog steeds geen menstruatie. Blijkbaar had ik een eisprong zonder menstruatie te hebben. Ik was heel onregelmatig. Dus toch zwanger!! Dus het kan wel! Maar het komt niet veel voor.

so ehi 10 februari 2015 19:57

Hey Sarina,
Dat dacht ik dus ook! Geen menstruatie, geen eisprong en dus niet zwanger kunnen worden. Hoe lang heb jij de prikpil gebruikt als ik vragen mag?
Ik heb duidelijk gevraagd aan de dokter of ik na deze prikpil lang zou moeten wachten voor een zwangerschap. Zij zei dat dit niet het geval was en ik niet alles op internet moet geloven.
Pff, ik heb intussen al 4 zwangerschaps testen gedaan en allemaal negatief (natuurlijk).
En wat bedoel je met hulp inschakelen?
Ik ben trouwens wel nog terug geweest bij de dokter om te vragen hoe dat zit met de menstruatie. Ik moest over 3/4 maanden terug komen als ik nog steeds niet ongesteld ben geworden.

Ik denk dat ik maar een andere dokter ga zoeken. Voel me echt heel machteloos want we willen zo graag! Jij gefeliciteerd met je zwangerschap. Hoever ben je nu? En weet je al wat het wordt? In ieder geval bedankt voor je snelle reactie!

Groetjes!

Lindyy

zaterdag 20 september 2014 11:47

4 weken overtijd ontpillen?

Hoi allemaal,

Begin mei ben ik gestopt met de pil en 25augustus zou ik weer ongesteld moet worden maar er komt echt helemaal niks. Ik had wel alle kwaaltjes die je hebt als je ongesteld moet worden, buikpijn, zere benen, zweten, sloom voelen enzovoort maar er kwam niks. 28 juli ben ik dus voor het laatst ongesteld geweest. Hoe lang duurde het bij jullie voor jullie weer normaal ongesteld werden, of ontpilt waren, hoe lang duurde het voordat je zwanger werd. Oh ja ik heb vorige week mijn laatste test gedaan en die was negatief.

Stefaniehh 7 februari 2015 15:46

Ik ben 12 sept gestopt met de pil en heb toen een lichte bloeding gehad, tussendoor ook nog n dagje paar druppels en toen werd ik dit jaar 3 jan echt ongesteld! Nu ben ik 7 dagen overtijd en wel redelijke symptomen van zwanger ! Het begon voordat ik eigenlijk ongesteld had moeten worden (31jan) buik krampen, al dagen pijn in m’n hoofd en onder rug, opgezette buik maar vrdr nog geen ongi gezien! Ga dot weekend maar een testje doen! Hoop t zo maar oooo zo bang ook voor teleurstelling ...

sunshine

vrijdag 22 augustus 2014 11:34

zwanger en prikpil ?

Wie heeft de prikpil ook gebruikt, maar door kinderwens gestaakt..

En hoelang duurde het voordat je zwanger was ?

Beer86 24 augustus 2014 9:09

Na gebruik van de prikpil kan het heel lang duren voor je zwanger bent. Er staat 18 maand voor voor je cyclus weer op regel is. Neemt niet weg dat dat bij jou zo is natuurlijk. Ik zou toch rekening houden met een lange periode.

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×