PCOS

PCOS staat voor PolyCysteus Ovarium Syndroom. Dit houdt in dat er meerdere cysten op je eierstokken aanwezig zijn. Daarbij kunnen je eierstokken ook iets vergroot zijn en produceren de eierstokken te veel mannelijke hormonen. Dit kan zorgen voor verminderde vruchtbaarheid.

Oorzaak PCOS

Een duidelijke oorzaak van PCOS is er nog niet. De verschijnselen komen voort uit de productie van het mannelijk hormoon. Het komt vaker voor bij vrouwen met overgewicht.

Symptomen van PCOS

De volgende verschijnselen komen voor bij PCOS:

 • Je eisprong en menstruatie komen niet op gang of zijn onregelmatig
 • Het is niet vast te stellen wanneer je eicel vrijkomt
 • Je hebt erg veel last van puistjes
 • Je hebt last van overmatige beharing (soms ook op je kin, bovenlip, borsten en/of onderbuik)

Behandeling van PCOS

Helaas is er geen specifieke behandeling tegen PCOS. Er bestaan wel behandelingen gebaseerd op je individuele behoeften. Als je weinig of zelfs geen menstruaties hebt, wordt er gestart met hormoonbehandelingen. Zo wordt geprobeerd om de eisprong op te wekken.

Indien de hormoonbehandelingen niet werken, kan er overgegaan worden tot een operatie of vruchtbaarheidsbehandeling. Het lukt ongeveer 80% van de vrouwen met PCOS om zwanger te worden.

Media Filter
Saar123

dinsdag 23 augustus 2016 14:28

Ongesteld geweest maar nog steeds last van borsten. Zwanger???

 • Hoi dames,

  Ik zie even met een aantal vragen. Vorige week dinsdag had ik wat bruine afscheiding, dit werd woensdagmiddag pas rood. Dus ging er vanuit dat ik ongesteld ben geworden, heb namelijk provera geslikt. De derde dag moest ik beginnen met 100 mg clomid. Heb dit ook gedaan.

  Wanneer ik normaal menstrueer, is dit altijd 7 dagen. Alleen nu ik achteraf aan de afgelopen dagen denk. Besef ik mij dat ik alleen vorige week donderdag en vrijdag echt bloedverlies had, maar toch echt heel anders dan wanneer ik menstrueer, geen slierten niks.

  Nu heb ik sinds 3 dagen weer last van mijn borsten en dit heb ik nooit gehad na mijn menstruatie. En ook misselijk, lichtjes buikkramp, heel moe en maak om de kleinste dingen ruzie met mijn man. Komt iemand dit zich misschien bekend voor? Aub niet aangeven dat ik dan een test moet doen. Dat weet ik wel, maar na al die teleurstellingen heb ik een hekel aan die testen gekregen.
  Aanstaande vrijdag moet ik toch voor controle/inwendig echo in het ziekenhuis langs en dan zal ik dit ook vertellen. Maar ben nu gewoon benieuwd naar verhalen van andere die toch wel zwanger bleken te zijn. En stel dat ik zwanger ben is het dan schadelijk dat ik provera en clomid heb geslikt?

wan2bmom

woensdag 6 juli 2016 15:05

PCOS maar wel ongesteld

Hoi meiden,

ik kom net kijken hier. Dus ben nog een beetje aan het rond kijken hoe alles werkt.

Zelf twee jaar lang geprobeerd om zwanger te worden, helaas zonder resultaat.

Al wel bij dokter geweest, maar die kwam met de term PCOS. Mocht het komende tijd nog niet lukken kan ik terug komen.

Nu vind ik het heel gek dat ik terug mag komen als het niet lukt, terwijl er toch iets mis is  met het lichaam. Los van het zwanger worden. Zo ervaar ik het tenminste.

Daar moeten ze toch een balans in willen brengen? Het oplossen? Net zoals iemand met suikerziekte of een andere kwaal? Maar kreeg echt het gevoel het maar gewoon te moeten accepteren en weer verder te gaan.

Hoe hebben jullie dit ervaren? Overigens krijg ik wel regelmatig een menstruatie, dus dat scheelt bij mij dan nog, alleen helaas de hele cyclus LH pieken. Dus dat duidt er op dat de eitjes niet willen springen of rijpen. Zoiets wat me verteld...

Groetjes en ben heeeeeeeel benieuwd wat jullie hierover te vertellen hebben!

Juud 5 augustus 2016 21:24

Herkenbaar verhaal. Bij mij heeft het ook jaren geduurd voordat ik werd doorgestuurd naar het ziekenhuis. Er was al jaren een vermoeden dat ik pcos had. Na een bloedonderzoek die een dermatoloog aanvroeg, wist ik het zeker dat ik het had. Altijd onregelmatig ongesteld en regelmatig hele lange (weken) bloedingen die niet over ging. Na een provera kuur te hebben gekregen en op vakantie te zijn geweest bleek ik spontaan zwanger te zijn geraakt. Nu voor de tweede keer spontaan zwanger. Ik heb nog een gesprek aangevraagd, omdat ik wil weten wat ik moet doen na mijn zwangerschappen wat betreft de pcos. Ik krijg er maar geen duidelijk antwoord op. Gewoon aan de pil dan krijg je constante bloedingen en daar moet je het mee doen. Ik ben ook op zoek naar antwoorden, want het lijkt haast dat je het maar met het gegeven pcos moet doen.

Zoëy 5 augustus 2016 13:47

Hi wan2bemom,

Wat belachelijk dat je niet doorgestuurd bent naar het ziekenhuis, zeker als de huisarts PCOS vermoed. De kans bestaat nog wel op een natuurlijke zwangerschap met PCOS, maar als blijkt dat je dat hebt gaan ze je normaal gesproken direct helpen en zoeken naar oplossingen.

Wij zijn ook al 1,5 jaar aan het “proberen” , Dit aangegeven bij de huisarts en gevraagd om een doorverwijzing. Die kreeg ik, en bij de eerste afspraak hebben ze direct dmv inwendige echo gezien dat ik voor 99% zeker PCOS had. Na wat bloedonderzoeken, ( uitslag duurt 6 weken ) 100% kunnen bevestigen. Mijn vriend moest ook getest worden en dat was gelukkig allemaal goed. Nu ga ik bij de 3de dag van m’n eerst aankomende ongesteldheid beginnen met Clomid…. wat de hele bende moet gaan stimuleren, en hopen op een goede eisprong.

Ik ben al die tijd “normaal” ongesteld geweest met een cyclus van gem. 34/35 dagen. met uitzondering van 2x 60 dagen. Maar door de PCOS heb je kans op eitjes die niet goed gerijpt zijn en dus niet bevrucht raken.

Heel verhaal, maar de oplossing zou vrij simpel kunnen zijn. Ik zou niet door blijven lopen, zeker niet als je vermoed PCOS te hebben.

Heel veel succes!

Sawsan

dinsdag 13 oktober 2015 12:51

Kleine eierstokcyste - veel pijn

Beste allen,

Ik ben 28.

De dokter heeft 2 maanden geleden een cyste op mijn rechter eierstok geconstateerd, nadat ik al een paar maanden klachten had van soms zeer pijnlijke en onregelmatige menstruaties. Ze gaf aan dat we het beste gewoon af konden wachten en na 2 menstruaties vervolgonderzoek. Weet niet hoe groot die cyste was. Vorige week voor vervolgonderzoek geweest, daar bleek dat de rechtercyste weg was, maar nu was er een op de linker eierstok te zien. Echter, deze was maar 0.85 cm. Dit zou wel verklaren waarom mijn laatste menstruatie voornamelijk links erg pijn deed.

Ook zag ze een aantal "kleinere cysten" op beide eierstokken (de eerste keer ook al). Op mijn vraag of er sprake was van PCOS antwoordde ze dat het er niet typisch als PCOS uitzag, ook heb ik weinig van de andere symptomen (geen overgewicht, altijd regelmatige menstruaties gehad tot nu toe).

Nu is mijn menstruatie (die dit keer al op dag 17 na vorige menstruatie begon) voorbij, maar heb ik nog steeds een zeurende pijn links. Ook heb ik meer hoofdpijn, en ben ik al maanden afwisselend emotioneel.

Alles wat ik online over eierstokcysten tegenkom lijkt te gaan over veel grotere cysten (5-10 centimeter), waarbij er vaak niet eens sprake was van pijn.

Mijn vraag: kan ook mijn kleine cyste zoveel pijn veroorzaken (tijdens menstruatie een aantal uur lang zo erge steken dat het zwart werd voor mn ogen, suizen in mn hoofd, niet op mn benen kunnen staan)?

Mijn optie is nu om weer een cyclus af te wachten, of om een maand hormonen (progesteron) te slikken en kijken wat dat doet. Hormonen heeft niet mijn voorkeur, zeker omdat mijn andere cyste ook vanzelf leek te verdwijnen.

Ik heb een kinderwens, we zijn aan het proberen. Wat zijn jullie ervaringen met (steeds terugkerende) kleine cysten? Helpt de hormoonkuur om de cysten blijvend weg te krijgen of heeft dit enkel effect op de huidige cyste? Heeft het effect op kansen om zwanger te worden?

Dank voor jullie reacties!

Groetjes,
Iris

bambi

zaterdag 20 september 2014 21:43

Mijn verhaaltje en daarbij mijn vraag: iemand ervaring met gebruik van Clomid?

Hallo dames, ik ben nieuw aangemeld hier op babybrabbel.

Weet dus niet zo goed hoe het hier werkt smile

ik ben moeder van mijn zoontje van acht en heb inmiddels 6 jaar een hele fijne leuke relatie(zijn nu verloofd), hij is ook erg lief en geweldig met mijn zoontje.Mijn zoontje ziet hem ook als tweede papa smile

Mijn vriend wilde al een antal jaar een kindje met mij, maar ik wilde eerst alle aandacht met hem besteden aan mijn zoontje en zorgen dat onze relatie veilig en stabiel en goed aanvoelde.

Dat voelt nu echt zo en ik durf het aan om samen voor een kindje te gaan!

Onze wens is erg groot, vooral omdat ik erg op me heb laten wachten en me er helemaal klaar voor voel smile

Ben begin januarie 2014 gestopt met de pil en toen in Maart ongesteld geweest, vanaf toen niet meer.

Toen heb ik 3,5 maand met een zeer opgezette buik(leek wel 6maanden zwanger) rond gelopen en heb veel onderzoeken op cystes, allergien enzovoots gehad.

Alles was verder in orde.

Ben bij 3 gyneacologen geweest en die zeggen alledrie over 1 uitslag van bloedwaardes en inwendige echo iets anders...

Nu dacht ik zelf aan pcos.Vorige maand ben ik met mijn vriend naar een zwangerschapsconsult geweest. (dat was dus de derde gyneacoloog) ik vroeg haar of schijnzwangerschap bij mij een mogenlijkheid was en daar antwoordde ze heel kort maar krachtig op, dat dat niet bestaat.

Oke, dan leg ik dat in elk geval naast me neer.Toen kreeg ik een inwendige echo want door mijn opogezette buik dacht ze aan een zwangerschap.Dat was dus echt niet zo.

Erna vroeg ik of ik pcos had, daar antwoordde ze op dat dat een mogenlijkheid zou kunnen zijn.

Best wazig dus.Nu moet ik in November terug en als ik dan nog niet ongesteld ben geworden, misschien beginnen met Clomid.

Bij mijn zoontje(van mijn ex) was ik onverwachts zwanger geraakt 9 jaar geleden, terwijl ik de pil nog gebruikte.

Nu ben ik vanaf Januarie gestopt met de pil, in Maart 3 dagen ongesteld geweest en tot en met nu niet meer.Ben een hele tijd erg onrustig en ongeduldig geworden door deze grote kinderwens.Schaamde me er ook wel voor.Nu ben ik iets rustiger geworden, omdat ik weet dat het nu gewoon niet mogenlijk is en er in November verder gekeken gaat worden naar mogelijke hulpmiddelen.

Wie herkent dit of kan en wil er iets over vertellen?

En wie kan en wil iets vertellen over ervaring met gebruik van Clomid?

Want ik ben hier helemaal nieuw mee.

Groetjes smile

Angell

zaterdag 21 juni 2014 21:09

In de war?!

Hallo iedereen, 

Ik ben nieuw hier en probeer een beetje in contact te komen met meiden die hier ook mee te maken hebben of iets in de richting.

Ik ben in Feb. gestopt met de pil om zwanger te worden. in maart ben ik nog 1 keer ongesteld geworden en daarna niet meer.

Afspraak bij de dokter gemaakt en die heeft me uiteindelijk door gestuurd naar de Gyn. die heeft de eerste keer na onderzoek mij medicatie voor geschreven om de menstruatir weer op gang te laten komen. Net toen ik die medicatie in wilde nemen werd ik ongesteld. 2 keer achter elkaar.. ( vreemd ) dus uiteindelijk de medicatie niet ingenomen.

Daarna weer terug op gesprek, weer nieuwe medicatie gehad om het toch weer op gang te krijgen. Er komt geen menstruatie dus ook geen eisprong. 

vandaag dus begonnen met de medicatie om mijn menstruatie op gang te laten komen en je raad het al.. gister avond werd ik dus licht ongesteld.... 

wel door gegaan met die medicijnen. op de derde dag van de medicijnen moet ik beginnen met Clomid. om de eisprong op te wekken...

Mn lichaam maakt me een beetje in de war.. toevallig iemand hier die er ook ervaring mee heeft of iets in die richting?

Groetjes

Miepje 7 juli 2014 11:19

Hoi Angell,

ik ben ook nieuw hier!
Ik herken je verhaal! Hormonen kunnen je flink in de war brengen heb ik ervaren!
Zelf ben ik in 2012 gestart met ovulatie inductie. Eerst ook clomid, maar ik werd ziek van de hoge dosering, dus moest ik overgaan op puregon (spuiten). Na 11 maanden puzzelen wanneer mijn lichaam reageert, ben ik eindelijk zwanger geraakt en vorig jaar bevallen van een gezonde zoon! Nu ben ik sinds mei weer gestart, maar mijn lichaam reageert anders dan de vorige keer. Zo verwarrend! Ik ben na het stoppen met de borstvoeding spontaan ongesteld geworden, dus ik dacht, dit gaat goed! Daarna werd het weer heel onregelmatig, dus toch maar weer naar het fertiliteitcentrum. Ik had gedacht, ik heb weer een klein zetje nodig, maar dat blijkt helaas niet het geval! Mijn dosering is inmiddels bijna verdubbeld en er gebeurt nog steeds niks! Ik voel vanalles in mijn lijf, maar niets waar we eigenlijk op hopen!
Ik zag dat je al een tijdje geleden dit berichtje had gepost, hoe gaat het nu inmiddels?

Groetjes!

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×