Week 10

Je baby is nu 4,5 centimeter lang en groeit snel. Zijn hartje klopt veel sneller dan ons hart, namelijk 150 slagen per minuut. Je baby had tot dit moment nog een staartje, maar deze zal de komende week verdwijnen. Op zijn hoofd kan zelfs al een beetje haar groeien.

De placenta

Aan het eind van deze week ontstaat de placenta. Via de navelstreng krijgt je baby voeding binnen. De navelstreng bestaat uit 3 bloedvaten, die zijn verbonden met de placenta. Een geleiachtig laagje beschermt de bloedvaten goed.

Bezoek aan de verloskundige

Misschien heb je deze week al de eerste afspraak bij de verloskundige. Zij houdt de gezondheid van jou en je baby goed in de gaten. Zo controleert de verloskundige bij elk bezoek jouw bloeddruk, voelt ze hoe de baarmoeder groeit en luistert zij naar je baby’s hart. Er moet ook bloed afgenomen worden. Sommige verloskundigen doen dit zelf, anderen verwijzen je door naar de polikliniek. Vergeet niet dat de verloskundige ook een vertrouwenspersoon is. Als je vragen hebt, twijfelt of je zorgen maakt, kun je bij haar terecht.

Stoppen met foliumzuur

Als je 10 weken zwanger bent, mag je stoppen met het slikken van foliumzuur. Het ruggenmerg en de hersenen zijn inmiddels aangemaakt.

Kraamzorg regelen

Deze week kun je starten met het regelen van een aantal praktische zaken, zoals de kraamzorg. Geadviseerd wordt om de kraamzorg tussen de 10e en 16e week van je zwangerschap te regelen.

Lees hier alles over week 11

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×