Week 19

Je bent nu 19 weken zwanger en je baby is nu ongeveer 22 centimeter lang. De zintuigen van je baby zijn volop in ontwikkeling (ruiken, horen, proeven, zien en voelen). Waarschijnlijk zal je baby reageren op muziek of een plotseling hard geluid. Ook hoort hij jouw bloedsomloop, je maag die rommelt en jouw stem.

Meer zweten

Het kan zijn dat je nu meer zweet. Dat is volkomen normaal. Ook kun je sneller buiten adem raken. Dit komt omdat je ademhaling verandert. Het heeft dus niets met je conditie te maken.

Maagzuur

Veel zwangere vrouwen hebben last van brandend maagzuur. De oorzaak is vaak een verslapte spier tussen je maag en je slokdarm, waardoor er maagzuur in de slokdarm terecht kan komen. Rustig eten en drinken, goed rechtop zitten en kleinere maaltijden verspreid over de dag nuttigen, helpt tegen maagzuur. Eet bovendien niet voor het slapen gaan en vermijd sterk gekruid eten. Ook koffie en frisdrank kunnen zorgen voor zure oprispingen.

Zwangerschapsverlof

Heb je al nagedacht over je zwangerschapsverlof? In Nederland heb je recht op minimaal 16 weken verlof, waarvan 10 weken na de bevalling. Tijdens het verlof ontvang je een zwangerschapsuitkering van het UWV. Heb je een uitkering, dan ontvang je een zwangerschapsuitkering in plaats van je huidige uitkering. Als zelfstandige kun je een ZEZ-uitkering aanvragen bij het UWV.

Lees hier alles over week 20

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×